Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Visenters framtid i Sverige ska undersökas

Natur • Publicerad 4 maj 2023
Visent på Skansen. Arkivbild.
Visent på Skansen. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Med sina 800 kilon är den stora gräsätaren Europas största landlevande däggdjur i det vilda. Den sista vilda visenten sköts i Karpaterna på 1920-talet – men man har med hjälp av djurparker lyckats återinföra den på flera håll i Europa.

Nu inleds en förstudie som ska ta reda på hur visenten skulle matcha den svenska naturen och samhället i dag, uppger Svenska skogssällskapet i ett pressmeddelande.

Annons

Studien påbörjas nu under våren och genomförs med hjälp av Sveriges lantbruksuniversitet. Studien ska utreda effekterna – både positiva och negativa – av att återinföra djuret i Sverige.

"Skogssällskapet vill uppmuntra till en varierad skogsskötsel och förvaltning av den svenska skogen, och stora gräsätare som visenter skulle kunna bidra till ökad biologisk mångfald. Nu vill vi undersöka om visenterna kan samexistera med natur, allmänhet och markägare", säger Harald Nylinder, affärsområdeschef för Skogssällskapets egna skogar, i pressmeddelandet.

Fakta: Visenten

Visent (Bison bonasus) är tillsammans med amerikansk bison de två i dag levande arterna i släktet Bison.

Visenten är Europas största landlevande däggdjur i det vilda och kan väga uppåt 800 kilo.

Vilda visenter finns i dag i bland annat Polen, Rumänien och Ukraina. Visenten omfattas av EU:s art- och habitatdirektiv, har status som sårbar (vulnerable).

Visenten är ett flockdjur som helst håller sig undan människor i det fria.

Källa: Skogssällskapet

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons