Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ville hedra massakerns offer – döms till fängelse

Studenten från Fastlandskina ville hedra minnet av offren för massakern vid Himmelska fridens torg 1989. Detta genom att fästa en banderoll på en gångbro i Hongkong.
Nu döms hon till sex månaders fängelse i Hongkong.
Kina • Publicerad 12 september 2023
Skulpturen "Pillar of shame" på Hongkongs universitet, fotograferad innan den monterades ned 2021. Arkivbild.
Skulpturen "Pillar of shame" på Hongkongs universitet, fotograferad innan den monterades ned 2021. Arkivbild.Foto: Kin Cheung/AP/TT

Demokratidemonstrationerna vid Himmelska fridens torg i Peking 1989 slutade den 4 juni i en massaker. Militärförbund slog till mot demonstranter och tusentals uppskattas ha dött.

I juni i år, i samband med årsdagen, greps studenten Zeng Yuxuan i Hongkong. Hon anklagas för att ha planerat att veckla ut en stor banderoll vid en gångbro i centrala Hongkong och ska ha erkänt "försök att utföra handlingar med upprorisk avsikt."

Annons

På tisdagen dömdes hon till sex månaders fängelse.

Banderollen innehöll en avbildning av den kontroversiella skulpturen "Pillar of Shame," av den danske konstnären Jens Galschiøts. Den är ett minnesmonument över offren för massakern.

Skulpturen placerades på Hongkongs universitet 1997. 2021 monterades den ner och ställdes i en container.

I Kina är det förbjudet att högtidlighålla minnet av offren för massakern vid Himmelska fridens torg. I den delvis självstyrande regionen Hongkong har den dock uppmärksammats varje år fram till 2020, då sådana ceremonier förbjöds i samband med att en ny säkerhetslag infördes.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons