Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vill se importstopp – oklart hur: Frustrerande

Partierna i riksdagen är överens: Sverige måste stoppa rysk fossil energi. Men det är oklart hur och när.
Politik • Publicerad 12 april 2022
Gasledningar där Nordstream 2 ansluter till det europeiska gasnätet i Lubmin i norra Tyskland. Arkivbild.Foto: Michael Sohn/AP/TT

Frågan om vad Sverige kan göra för att stoppa finansieringen av Putins krigskassa diskuteras i riksdagens näringsutskott.

Alla partier utom Socialdemokraterna har lagt förslag på hur det kan gå till.

Annons

Partierna är eniga om att Sverige behöver stoppa import av rysk olja och gas. Såväl Sverige som EU ska bli oberoende av rysk energiförsörjning. Men det är oklart hur och när.

– Jag la mitt första initiativ för tre veckor sedan och då röstade alla partier ned det. Jag är förbannad, jag tycker det är oacceptabelt. Nu har vi i alla fall kommit i gång och sedan hoppas jag att det blir tillräckligt skarpt, säger Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Extrainsatt möte

Efter tisdagens extrainsatta möte i näringsutskottet beslutades att frågan ska beredas ytterligare nästa vecka.

MP vill att Sverige omedelbart stoppar all rysk energiimport. Andra partier pekar på att det inte är praktiskt genomförbart, utan regeringen och EU måste omgående vidta åtgärder så fort som möjligt.

– Först då blir politik relevant, när den går att genomföra. Annars blir vi inte av med problemet. Det är det vi ska titta på framåt under den här beredningsprocessen, säger Carl-Oskar Bohlin, ordförande i näringsutskottet för Moderaterna.

Att det drar ut på tiden frustrerar även Camilla Brodin, energi- och näringspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

– Vi borde inte förhala den här frågan. Det pågår ett krig, varje dag är viktig.

"Det är viktigt"

Fyra förslag med lite olika formuleringar finns på bordet. Dels har M, KD och SD tagit ett gemensamt initiativ, dels har Miljöpartiet lagt ett eget som får stöd av Vänsterpartiet. Sedan har L och C egna förslag.

Nu kan det bli aktuellt att kalla in experter, gasleverantörer, regeringsföreträdare eller andra till utskottet för att få bättre underlag.

– Det är viktigt att Sverige går i bräschen så att vi faktiskt kan avsluta importen av ryska fossila bränslen. Men det som är mest kraftfullt är att göra det här på EU-nivå, säger Arman Teimouri, energi- och näringspolitiske talesperson för Liberalerna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons