Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vill köpa kustremsa för att rädda kända träd

Längs med norra Kaliforniens kust sträcker sig området Lost Coast och där växer bland annat världens högsta trädart, redwood.
Nu vill en grupp redwood-älskare köpa en del av området för att skydda det från avverkning.
USA • Publicerad 11 december 2021
En grupp med redwood-älskare vill köpa upp ett område längs med Lost Coast i norra Kalifornien, för att bevara skogen.
En grupp med redwood-älskare vill köpa upp ett område längs med Lost Coast i norra Kalifornien, för att bevara skogen.Foto: Max Whittaker/AP/TT

Kustremsan Lost Coast, 25 mil norr om San Francisco, fick sitt namn till följd av sin otillgänglighet och dåliga väganslutningar.

Längst söderut på remsan finns ett 13 kvadratkilometer stort område som är till salu för 37 miljoner amerikanska dollar.

Annons

Förutom redwood-träden finns här karga klippor, isolerade stränder, lummiga kullar och ängar. Här huserar djurarter som Roosevelt-älg, hjort, puma och även utrotningshotade arter som den norra prickiga ugglan, fågeln marmoralka och fiskmården, som alla lever i skogen.

Samlar för ett köp

En aktivistgrupp vill köpa området för att bevara redwood-skogen och för att kunna öppna upp området för allmänheten – om de lyckas samla in pengarna till årsslutet. Än så länge har gruppen samlat ihop 10 miljoner dollar.

Redwood-träden i området är 80 till 100 år gamla och som högst 61 meter.

Marken ägs av ett 160 år gammalt familjeföretag som verkar inom skogsbranschen, men som säljer av sina tillgångar.

Området har avverkats sedan slutet på 1800-talet. Förra sekelskiftet var de flesta av träden borta.

Endast fem procent av kustredwoodträden finns kvar i dag.

Ger gröna korridorer

Michael Evenson är vice ordförande för "Lost Coast League", som verkar för att skydda områdets naturliv på land och i vattnet.

Genom att bevara skogen när klimatet blir varmare kommer många arter få lättare att förflytta sig från utsatta avverkningsområden till platser där det är svalare, säger han till nyhetsbyrån AP.

– Den här typen av köp (av ett skogsområde) kan få väldigt goda konsekvenser för många arter som söker sig till den här typen av terräng som människor inte kan nå så lätt.

Fakta: Världens högsta träd

Amerikansk sekvoja, även kallat kustsekvoja eller redwood, är en art i barrträdsfamiljen cypressväxter. Arten finns i bergstrakter i Kalifornien och Oregon. Virket som kallas redwood har en stor ekonomisk betydelse.

Det är världens högsta träd och blir 80-120 meter högt och en stamdiameter på 3-4 meter. Barken är tjock och trådig och är till färgen orange till rödbrun.

Enstaka träd har beräknats vara runt 2 500 år gamla.

Källa: NE

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons