GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Utgivarkrönika

Mimmi Karlsson-Bernfalk: Viktigt att fler får bättre koll inför valet – nu öppnar vi sajten för alla åldrar

Nu öppnar vi sajten för alla åldrar. Vi vill ge alla en möjlighet att vara ordentlig pålästa inför valet den 11 september.
Mimmi Karlsson-BernfalkSkicka e-post
UTGIVARKRÖNIKA • Publicerad 30 juli 2022 • Uppdaterad 1 augusti 2022
Mimmi Karlsson-Bernfalk
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

För några månader sedan tog vi beslutet att erbjuda alla mellan 16 och 25 år tillgång till blt.se utan någon kostnad. Erbjudandet gäller allt innehåll på blt.se under sex månader och avslutas sedan. För oss har det varit viktigt att vara tydliga med det – att ingen känner sig inlurad i något tills vidare-abonnemang.

Kampanjen har blivit en succé. Närmare 1 000 unga har tagit chansen att få bättre koll på det som händer i Blekinge, vilket känns angeläget inför höstens val.

Valet är anledningen till att vi nu öppnar sajten även för övriga åldrar, som erbjuds en tre månaders digital prenumeration utan att behöva betala någonting. Vi vill ge fler möjlighet att vara uppdaterade inför valet och samtidigt ge dem chansen att upptäcka all journalistik vi gör.

Det finns en bild av lokala tidningar som ”gammelmedia”, att vi spelat ut vår roll och att vi inte behövs i den tid vi lever nu, när alla kan ta del av det som sker via sina sociala medier. Den bilden vill vi utmana eftersom vi vet att den är fel.

Visst är det så att papperstidningen i första hand attraherar de äldre och att vi här inte ser någon egentlig tillväxt bland yngre. Men BLT är så mycket mer än papperstidningen i dag. Vi är också vår sajt blt.se och vår nyhetsapp MinBLT. För att inte nämna e-tidningen.

I våra digitala kanaler ser vi en tydlig tillströmning av prenumeranter, men vi vill få fler att upptäcka vår journalistik och den betydelse som den har för den lokala demokratin. För det är ju så att vi inte kan lita på allt vi läser, ser och hör i exempelvis sociala medier. Där är det algoritmer som styr vad som dyker upp i våra flöden, utifrån vad vi läst och varit intresserade av tidigare. På så sätt göds våra förutfattade meningar och vår uppfattning om tillvaron bekräftas, medan journalistik kan utmana oss genom att berätta saker vi kanske inte visste att vi behövde veta – och rapportera om händelser vi inte ens kände till.

Journalistik tar också ansvar. BLT och andra seriösa medier grundar sitt innehåll på fakta, på att vi försökt sätta saker i ett större sammanhang och att vi ibland faktiskt kan tala om att olika situationer eller omständigheter inte är så som många tror. Vi tar ansvaret för den lokala demokratin genom att granska, belysa problem och peka på lösningar. Dessutom finns det en ansvarig utgivare bakom alltihop, som faktiskt tar det juridiska ansvaret för allt vi publicerar.

”Vi vet att den som kontinuerligt tar del av lokal journalistik får bättre koll på det som händer i närområdet och får möjlighet att både reagera och agera på det vi rapporterar”

De senaste åren har vi ansträngt oss för att utveckla vår journalistik. Genom vårt liveflöde på blt.se har vi blivit snabbare och mer publika. Liveflödet har även gett oss nya möjligheter att interagera med våra läsare. Vi har även försökt fördjupa vår journalistik genom fler granskningar och fördjupningar och har bland annat startat ett särskilt grävnav ihop med Kristianstadsbladet och Sydöstran. Dessutom försöker vi ännu oftare ha örat mot marken för att fånga upp det som människor snackar om, det som engagerar och berör i vardagen.

Allt detta är saker vi vill att fler ska upptäcka eftersom vi vet att den som kontinuerligt tar del av lokal journalistik får bättre koll på det som händer i närområdet och får möjlighet att både reagera och agera på det vi rapporterar. Så kan vi ge utrymme för fler röster i samhällsdebatten.

Vilken röst saknar du? Håll koll på vår kampanj och tipsa gärna någon du känner.

Trevlig helg!

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.