Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Vi har velat vara plikttrogna"

Nyheter • Publicerad 22 januari 2007
Fortsätter jobba. 40-talisten Gudrun Håkansson fortsätter efter sin 65-års dag. På halvtid under 2007 ska hon arbeta med sitt eget föreslagna projekt som innebär att patienter vid Tullgårdens vårdcentral ska kunna få information via Karlskronas trådlösa stadsnät. Foto: Marcus Palmgren
Fortsätter jobba. 40-talisten Gudrun Håkansson fortsätter efter sin 65-års dag. På halvtid under 2007 ska hon arbeta med sitt eget föreslagna projekt som innebär att patienter vid Tullgårdens vårdcentral ska kunna få information via Karlskronas trådlösa stadsnät. Foto: Marcus PalmgrenFoto: 

-Vad har du haft för inställning till att arbeta inom samma yrke?

- Jag liksom många med mig i min generation hade det bra när vi kunde välja och vraka vilket jobb vi ville ha. Vår inställning har väl varit att vi velat vara plikttrogna och att vi vill göra ett bra jobb. Först hade vi 25 semesterdagar. När vi fyllde 40 fick vi 32 semesterdagar.

Annons

-Vilka tankar har du haft om pensioneringen och vad du vill sysselsätta dig med som pensionär?

- De sista åren har jag tänkt att det skulle kännas rätt att gå i pension när jag fyllde 65. Att fortsätta till 67 skulle inte kännas rätt. Nu ska jag ju fortsätta jobba halvtid det här året. Därför får jag skjuta på mina planer att påbörja samhällsstudier på en folkhögskola. På fritiden gillar jag att vara ute i skog och mark. Jag fick nyligen mitt första barnbarn och det är roligt. Och så får jag ägna tid åt min mor.

-Vilka drömmar hade du om arbetslivet?

- Pappa ville att jag skulle bli ingenjör. Jag ville ju vara en lydig flicka. För honom var det viktigt att jag fick en bred utbildning att stå på. Efter gymnasiet blev jag uppmuntrad av en kollega att söka till den tre-åriga sjuksköterskeskolan i Kalmar. Därefter gick jag ytterligare ett år i Stockholm och läste till distriktssköterska.

-Vad är viktigt i ett jobb?

- Jag har alltid eftersträvat en bra patientkontakt och att ge rätt vård. I mina chefsbefattningar har min ambition varit att personalen skulle må bra. Under åren som chef var jag angelägen att jobba inom verksamheten en månad varje sommar.

-Är det viktigt med en hög lön?

- Nej det har det inte varit, även om jag tidvis haft avdelningschefslön. Trivseln har varit viktigare för mig.

-Hur ser du på 80-talistgenerationen?

- Deras tillvaro ser jag både med för- och nackdelar. Utifrån den sociala biten har de fått det bättre med både barnomsorg och rätten att vara hemma med sjukt barn. På min tid fick jag bara vara barnledig sex månader. Å andra sidan har de det betydligt svårare i arbetslivet. Ofta tvingas de ta ett arbete långt hemifrån. Eventuellt tvingas de också ta ett arbete inom en bransch där de inte har utbildning. Och de kan även tvingas gå fler utbildningar.

Annons

-Ser du 40-talistgenerationen som en stor propp?

- Nej, inte att det blir problem, men vi är en stor grupp. Det kommer att visa sig senare inom sjukvården. Vi kommer att ställa högre krav på vård. Det har jag redan märkt att de sena 30-talisterna börjat göra.

Lennart Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons