Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Vi har skickat telegram till fängelset"

Ales Bjalijatski, en av de som tilldelas Nobels fredspris, har suttit över ett år i fängelse för påstådda skattebrott. Förhoppningen är att priset ska hjälpa honom och hans medfångar från människorättsorganisationen Vjasna.
Nobel • Publicerad 7 oktober 2022
Ales Bjalijatski, bild från 2020.
Ales Bjalijatski, bild från 2020.Foto: Rog Walker/Right Livelihood

Alina Stefanovic, gift med Valjantsin Stefanovic som sitter fängslad tillsammans med fredspristagaren Ales Bjaljatski, är väldigt glad när TT når henne.

– Fantastiska nyheter att han får priset, det betyder oerhört mycket för Vjasna och för alla som arbetar med mänskliga rättigheter, säger hon.

Annons

Hon har inte träffat sin man, som är vice ordförande i människorättsorganisationen Vjasna, sedan sommaren 2021 när han greps tillsammans med Ales Bjaljatski. Hon kommunicerar med sin man via brev, som inte alltid når fram. När beskedet om fredspriset kom skickade hon ett telegram vilket brukar vara det säkraste sättet att kommunicera.

– Jag hoppas att de nåtts av beskedet och kan glädjas åt det. Jag hoppas också att priset på längre sikt kommer att kunna förändra situationen för politiska fångar i Belarus. Jag tror tyvärr inte att det påverkar hans situation just nu.

Anklagas för skattebrott

Enligt Alina Stefanovic är de officiella anklagelserna mot dem båda skattebrott. Nyligen fick hon veta att anklagelserna skärpts och de riskerar mellan sju till tolv år i fängelse.

– Men vi vet inga detaljer eftersom inte ens deras advokater får prata med oss om det rättsliga. De kan berätta att min man mår bra och som jag förstått det gör även Ales det, säger hon.

Alina Stefanovic kommer precis från New York där hon för Vjasnas räkning tagit emot ett demokratipris inom Albie Awards som är inrättat av Clooney Foundation.

– Men att Ales Bjaljatski skulle få fredspriset det var helt oväntat. Men det är en tydlig signal om att arbetet för mänskliga rättigheter är väldigt viktigt, säger hon.

Arresterats mer än 20 gånger

Aleksander Lukasjuk, chef för Radio Free Europe/Radio Libertys belarusiska avdelning, känner Ales Bjaljatski väl. Han beskriver Nobelpristagaren som den "viktigaste fången i hela världen" just nu.

– Det här är en fantastisk dag, säger han i telefon från sitt kontor i Prag. Lukasjuk har varit i kontakt med både Bjaljatskis fru och hans kollegor i exil, som var tacksamma till den norska Nobelkommittén.

Alexander Lukasjuk tror att priset kommer att hjälpa både Ales Bjaljatski och alla andra politiska fångar i Belarus.

– Totalt har han arresterats mer än 20 gånger och spenderat mer än tusen dagar bakom galler, säger Lukasjuk.

Annons

– Vi vet att brev från utländska dignitärer inte når fram till fångarna, men de kommer till fängelseadministrationen. Och vi vet att de kan ha en direkt påverkan på fångarnas status.

Fakta: Vjasna

Vjasna (belarusiska för vår) är en organisation som arbetar för medborgerliga och mänskliga rättigheter. Den grundades 1996, i samband med demonstrationer för demokrati som ägde rum när Aleksandr Lukasjenko utökat sin presidentmakt via en ifrågasatt folkomröstning.

Vjasnas grundare och ordförande Ales Bjaljatski dömdes 2011 till fyra och ett halvt års fängelse för påstådda skattebrott. Domen dömdes internationellt ut som politisk och Bjaljatski släpptes efter tre år. Han fick därefter en rad internationella människorättspriser och erkännanden. Han har tidigare nominerats till Nobels fredspris flera gånger.

Sedan förra året är han åter fängslad, för påstådda skattebrott.

Organisationen har sitt säte i Minsk och har flera regionala kontor i Belarus. Den har internationella samarbeten med 14 organisationer varav några svenska: Civil Rights Defenders (tidigare Svenska Helsingforskommittén), Svenska Freds och Amnestys svenska avdelning.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons