Nyheter

”Vi har blivit alldeles för bekväma”

Mjövik/Nättraby Artikeln publicerades
Kevin, Maria, Harry och Tyra Lagnemar har börjat en spännande klimatresa. De har antagit utmaningen som riktar sig till Nättrabyborna; att minska sitt bilåkande.
Foto: Bo Åkesson
Kevin, Maria, Harry och Tyra Lagnemar har börjat en spännande klimatresa. De har antagit utmaningen som riktar sig till Nättrabyborna; att minska sitt bilåkande.

Nättrabyfamiljen är taggade att bli mer klimatsmarta. Nu siktar de på att göra sig av med en bil.

– Vi har blivit alldeles för bekväma, säger Maria Lagnemar.

Familjen Lagnemar består av mamma Maria, pappa Kevin och barnen Harry, 5, och Tyra, 9.

I hushållet ingår två dieselbilar,två klart pendlingsvänliga vuxencyklar och bra barncyklar. Men de är väl som de flesta andra som kör en del efter jobbet. Kanske inte till så många barnaktiviteter ännu, men mat ska handlas, ungar ska hämtas och så vill man kanske hinna med några träningspass på friskis också.

Och det är just det sidopusslet som Kevin ser som den stora utmaningen. Det lättaste är ju att ta höjd för dem genom att ta varsitt barn i varsin bil och lämna av på förskola respektive skola innan man kör in till stan.

Att ”bara” cykla de 1, 5 milen in till örlogsbasen, ser han inte som något speciellt stort projekt.

– När bilarna står här hemma är det alldeles för lätt att man tar dem. Men det skulle faktiskt gå att turas om att köra bil och cykla till stan. Dessutom är det bara 300 meter till hållplatsen där snabbussen in till stan stannar. Jag har testat den några gånger, och det var faktiskt riktigt skönt att bara åka med, säger hans fru, som ser fram emot att cykla mer. För att det är klimatvänligt men också för att det ger en del pengar. Och för att det är en utmaning så klart.

Hon tror absolut att det skulle gå bra att klara sig på en bil. Men hon tror också att det till en början kräver lite planering. Precis som det gjorde när familjen började äta mer vegetariskt vid årsskiftet.

– Nu är det bara roligt att bekanta sig med alla nya varor, säger Maria Lagnemar, som genom att vara med i projektet ”Hållbar bilism” hoppas få många klimatsmarta tips men också att hennes familj kan inspirera andra.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.