Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vetlandahäktade misstänks för mord

Kvinnorna som sitter häktade efter en 21-årig kvinnas död i Vetlanda har delgivits misstankar även om mord.
Utredarna är dock fortsatt förtegna om fallet.
Brott • Publicerad 8 november 2022
Åklagaren Adam Rullman. Arkivbild.
Åklagaren Adam Rullman. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

De båda misstänkta kvinnorna greps kort efter 21-åringens försvinnande i mitten av oktober och häktades senare misstänkta för människorov.

Nu har de dock även delgivits misstankar om mord och gravfridsbrott, vilket Vetlanda-Posten var först med att rapportera om.

Annons

Kvinnorna har enligt åklagaren Adam Rullman förhörts på nytt och nekar fortsatt till brott.

– De förnekar alla misstankar som lagts fram, säger han till tidningen.

Enligt åklagaren finns just nu inga ytterligare misstänkta i fallet.

Den 21-åriga kvinnan försvann efter en utekväll den 15 oktober och hittades i förra veckan död i ett skogsområde.

De båda misstänkta, som är i 20-årsåldern, anhölls redan den 17 oktober misstänkta för människorov och häktades senare för samma brott.

Efter det att kvinnans kvarlevor hittats har misstankarna dock utökats med mord och gravfridsbrott.

– Vi har lagt på ytterligare misstankar i förundersökningen. Men den ena brottsmisstanken behöver ju inte med nödvändighet utesluta den andra, säger Adam Rullman till TT.

– Så det är ingen omrubricering, utan det har lagts till nya misstankar. Vad det innebär i förlängningen får vi se längre fram.

Väntar på obduktionen

Exakt vad utredarna tror har hänt vill Adam Rullman inte gå in på än. Inte heller på frågor om brottsplats kontra fyndplats.

– Vi har naturligtvis en uppfattning om det. Men eftersom det utreds genom olika undersökningar kan jag inte med säkerhet säga att det förhåller sig på ena eller andra sättet. Även om vi förstås i utredningen har en ganska bestämd uppfattning om hur det förhåller sig, säger han.

Annons

Utredarna väntar just på bland annat på obduktionsresultatet. Adam Rullman hade på tisdagen inga besked om när det kan vara klart.

– Jag har inte fått något besked om obduktionen än. Men förhoppningsvis får vi något under veckan, säger han.

"Tidigt stadium"

De båda misstänkta kvinnorna är i nuläget häktade till den 17 november. Åtalet kommer dock inte att vara klart redan då.

I stället väntar antingen en begäran om åtalsförlängning eller att kvinnorna innan dess begärs häktade för andra eller ytterligare brott.

– Vi får se hur det utvecklas, säger Adam Rullman.

– Att underrättas om brottsmisstanke är väl första steget mot att man börjar kliva mot en annan rubricering kanske, men där är vi inte alls än.

När ett eventuellt åtal till slut kan komma är svårt att sia om, enligt åklagaren. Han är noga med att påpeka att det än så länge enbart handlar om misstankar mot kvinnorna.

– Även om utredningen går framåt och även om jag bedömer att misstankarna är starkare i dag än för en vecka sedan, är vi i ett tidigt stadium i förundersökningen, säger Adam Rullman.

– Det är långt till ett åtal och ännu längre till att någon är dömd för något, så man ska vara noga med att det handlar om misstankar. Det tycker jag är väldigt viktigt.

Fakta: Detta har hänt

Lördag 15 oktober: Den 21-åriga kvinnan är på en restaurang i centrala Vetlanda och lämnar vid midnatt.

Söndag 16 oktober: Vid 02-tiden på natten ringer hon sin pojkvän och vid 04 kopplas hennes telefon upp mot en mobilmast norr om Vetlanda. Grannar säger sig höra smällar från en av de nu misstänkta kvinnornas lägenhet.

Måndag 17 oktober: Två kvinnor i 20-årsåldern tas in till förhör och anhålls sedan skäligen misstänkta för människorov, den lägre misstankegraden.

Torsdag 20 oktober: Misstankarna har stärkts mot kvinnorna, som häktas på sannolika skäl misstänkta för människorov.

Fredag 21 oktober: Den regionala särskilda händelsen och den stora sökinsatsen efter 21-åringen avslutas.

Onsdag 2 november: Polisen hittar 21-åringen död i ett skogsområde sydost om Vetlanda. Tidigare samma dag har de misstänkta kvinnorna omhäktats.

Måndag 7 november: Brottsrubriceringen utökas till att även omfatta mord och gravfridsbrott.

Tisdag 8 november: De båda häktade kvinnorna har delgivits de nya misstankarna och förhörts på nytt. De nekar fortsatt till brott.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons