Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vem som ska bestämma splittrar Liberalerna

En majoritet av tillfrågade förbundsordförande i Liberalerna vill inte att en medlemsomröstning ska avgöra partiets politiska vägval.
Men även den frågan splittrar partiet. Nästan lika många vill att medlemmarna ska avgöra, visar en undersökning som partiets tidning NU genomfört.
Politik • Publicerad 27 februari 2021
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har en tung uppgift att ena partiet om det framtida vägvalet. Arkivbild.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har en tung uppgift att ena partiet om det framtida vägvalet. Arkivbild.Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Partiledaren Nyamko Sabunis hot om att bryta januariavtalet och villighet att gå till ett extraval har på allvar väckt liv i splittringen inom Liberalerna kring vilken regering man ska stödja och vilka partier man kan samarbeta med (läs SD).

Frågan har legat och pyrt ända sedan en klar majoritet i Liberalernas partiråd för två år sedan körde över minoriteten som ville se Ulf Kristersson som statsminister. Att partiet sedan valde en partiledare från minoritetslinjen har inte underlättat vägen framåt.

Annons

Nyamko Sabuni har antytt att medlemmarna kan få avgöra frågan. Andra har öppet föreslagit detta som en väg ut ur splittringen, bland annat den tidigare riksdagsledamoten Mathias Sundin från Östergötland.

Tidningen Nu frågade därför ordförandena i partiets förbund och föreningar. 49,1 procent svarade att de var emot detta, medan 47,4 procent var för och 3,5 procent inte ville svara.

Samma fråga ställdes också i en öppen enkät i två diskussionsgrupper som står partiet nära på Facebook. Där var 56,6 procent emot medan 42,4 procent var för att låta medlemmarna avgöra partiets vägval i regeringsfrågan.

Medlemsomröstningar är inte beslutande i Liberalerna utan det är partirådets eller landsmötets valda ombud som bestämmer. Men en medlemsomröstning med tydligt resultat skulle naturligtvis vara svårt att förbigå.

Av 323 tillfrågade i enkäten svarade 175 (54 procent).

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons