Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vattnet tillbaka i Unnaryds toaletter

Vattnet är tillbaka igen i småländska Unnaryd efter ett kemikalieutsläpp i dricksvattnet på måndagen. Men bara för att spola i toaletten med – kranvattnet kan dröja ända till onsdag.
Samhälle • Publicerad 8 november 2022
Nu får Unnarydsborna återigen spola i toaletten efter ett kemikalieutsläpp på måndagen Arkivbild.
Nu får Unnarydsborna återigen spola i toaletten efter ett kemikalieutsläpp på måndagen Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

På måndagen upptäcktes ett tekniskt fel på vattenverket där en för hög dos av kaliumpermanganat, som används i vattenreningsprocessen, gick ut i ledningsnätet.

Vattenverket stängdes och folk uppmanades att inte dricka vattnet eller använda det till matlagning, dusch eller tvätt. Helst skulle ortsborna inte ens spola i toaletten då vattnet kunde ta slut.

Annons

Men nu är vattenverket i gång igen – men det endast för spolning. Varningen för kranvattnet kvarstår, dricka vattnet bör ingen göra förrän provsvaren är tillbaka. Något som kan dröja ända till onsdag den 9 november, skriver Hylte kommun på sin sajt.

Kommunen varnar för att förtäring kan ge milda mag- och tarmproblem. Sent på måndagen konstaterades dock att det är låga halter av ämnet som har uppmätts, och än så länge finns inga uppgifter om att någon har börjat må dåligt efter att ha fått i sig vattnet. Ortsborna uppmanas dock att kontakta sjukvård vid illamående och kräkningar.

Vattentankar har placerats ut på tre olika platser i Unnaryd där tjänligt vatten kan hämtas. På grund av det otjänliga vattnet kommer skola och förskola på orten att hållas stängda under tisdagen.

Rättad version: I en tidigare version placerades Unnaryd i fel landskap.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons