Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vattenfall: Sätt fart på vindkraftsbyggandet

Det kommer behövas en rejäl satsning på storskalig vindkraft för att klara elförsörjningen och klimatmålen, enligt Vattenfalls vd Anna Borg.
Hon vill därför begränsa kommuners vetorätt och Försvarsmaktens inflytande i tillståndsprövningarna.
Ekonomi • Publicerad 4 december 2021
Vattenfalls vd Anna Borg vill se minskat inflytande för kommuner och Försvarsmakten när tillstånd för ny vindkraft prövas. Arkivbild
Vattenfalls vd Anna Borg vill se minskat inflytande för kommuner och Försvarsmakten när tillstånd för ny vindkraft prövas. ArkivbildFoto: Janerik Henriksson/TT

– Det går inte att göra en sån här enormt fundamental omgörelse av ett helt samhälle utan att det märks. Så det går inte att både säga att man vill ha mycket mer elproduktion och sedan säga nej när den elproduktionen ska byggas, säger Anna Borg i en intervju med Sveriges Radio Ekot.

Förkortade tillståndsprocesser

Hon vill även att länsstyrelser och kommuner runt om i landet ska börja peka ut områden där det kan vara bra att bygga vindkraftsparker.

Annons

Samtidigt publicerar Borg en debattartikel i Dagens Nyheter på samma tema, där hon presenterar tio förslag för få fart på den elektrifiering hon ser som nödvändig för att Sverige ska klara klimatomställningen.

Liksom i intervjun med Ekot trycker hon i sin lista i debattartikeln på ett stort behov av förkortade tillståndsprocesser. Tydligare vägledning för hur konflikter mellan klimatmål och samhällsintresset å ena sidan och miljöintressen och Försvarsmaktens intressen å den andra sidan ska avgöras behövs, skriver hon.

Beslut om slutförvar

Ett annat förslag hon för fram är att det ska sättas ett tak på hur mycket vattenkraft som ska gå förlorad i de prövningar som pågår av miljövillkoren för befintliga anläggningar.

Borg upprepar samtidigt att hon vill se ett beslut om slutförvar av kärnavfall, men tror inte på ny kärnkraft som lösningen på det snabbt ökade behovet av el i klimatomställningen och elektrifieringen.

“Ny kärnkraft är osannolik under de närmaste 10-15 åren. Det tar lång tid att få ett nytt storskaligt kärnkraftverk på plats. Dessutom är dagens tillgängliga teknik dyrare att bygga än alternativen”, skriver hon i debattartikeln.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons