Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vattenbrist en risk på svenska semesterorter

Den rådande värmeböljan och att svenskar i högre grad semestrar i landet ökar vattenkonsumtionen på semesterorter.
Vatten • Publicerad 13 juli 2021
Båstad är ett exempel på en kommun med en säsongsbetonad befolkning, där den rådande värmeböljan kan göra att många använder vatten samtidigt. Arkivbild.
Båstad är ett exempel på en kommun med en säsongsbetonad befolkning, där den rådande värmeböljan kan göra att många använder vatten samtidigt. Arkivbild.Foto: Pi Frisk/SvD/ TT

Ett flertal kommuner har nyligen gått ut och bett invånarna att vara försiktiga och smarta i sin vattenanvändning, för att undvika att senare behöva införa ett bevattningsförbud.

– De som har kritiskt läge har redan infört bevattningsförbud, säger Vinthagen, presstalesperson på Svenskt vatten, branschorganisation för kommuner och de kommunala vattentjänstföretagen.

Annons

Hittills handlar det om ett trettiotal kommuner som har ett kritiskt läge. En del har för några dagar sedan hävt bevattningsförbudet, som exempelvis Kristianstad och Hörby.

– Men det var innan den här värmeböljan började så vi får se under veckan hur det utvecklar sig.

Extra svårt på semesterorter

Just på semesterorter blir det extra svårt när det blir en väldigt snabb befolkningsökning under sommarsäsongen, enligt Vinthagen.

– Det gäller Öland, Gotland och de populära semesterorterna – Västkusten och Österlen där vi gärna tillbringar tid på sommaren, säger han.

– Båstad har haft problem. Där är det väldigt mycket folk och en säsongsbetonad befolkning där värmen kan göra att många använder vatten samtidigt.

Nu under coronapandemin stannar också många i Sverige under semestern, vilket ökar vattenkonsumtionen ytterligare, förklarar han vidare.

– Det är varmt väder och många som är kvar i Sverige, och det blir rätt mycket sommarstugor. Ju varmare det är desto mer vatten vill vi använda och då är det många samtidigt som vrider på kranen.

TT: Så kombinationen av veckans värmebölja och att vi tillbringar semestern i Sverige i större skala kan bli ett problem när vattenkonsumtionen ökar?

– Vi får väl se om det leder till att någon kommun behöver ta till bevattningsförbud eller om det räcker med att berätta för befolkningen att vara smart med sin vattenanvändning.

Ihållande värme ett problem

Om värmen stannar kvar länge så kommer problemen att öka i många kommuner, enligt Vinthagen.

Annons

– Det är inte ont om vatten i Sverige utan det är en kapacitetsbrist när många använder vatten samtidigt. Vi måste lära oss att inte använda vatten mitt på dagen utan morgon och kväll.

En del kommuner är också mer beroende av grundvatten och använder det som huvudsaklig vattentillgång.

– Det finns kommuner som använder mycket grundvatten till sitt dricksvatten och reservoaren börjar tömmas vid torka.

Fakta: Så använder du vatten smart i värmen

Fyll inte poolen med kommunalt vatten, ofta kan man beställa vatten.

Poolen ska man kanske helst avstå från att fylla just nu. På respektive kommuns vattenleverantörs hemsida kan man se vad som gäller.

Använd vatten morgon och kväll, i stället för mitt på dagen, för att undvika kapacitetsbrist.

Duscha i stället för att bada.

Undvik att vattna mitt på dagen, när det ändå dunstar bort, och vattna i stället när det inte är så varmt.

Om man sätter en regnvattentunna under stupröret så kan man snabbt samla ihop mycket vatten på kort tid de dagar det regnar. Då klarar man ofta ett normalt trädgårdsbehov.

Vid bevattningsförbud ska man inte använda vattenslangen, då den förbrukar otroligt mycket vatten. Använd kannor om du behöver vattna.

Har man egen brunn är det ännu viktigare att hålla koll på läget. I vissa kommuner kan man få hjälp att fylla på sin brunn om den torkat ut.

Källa: Svenskt vatten

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons