Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Västs spioner skymtar i krigets kulisser

USA såg tidigt kriget i Ukraina komma och har frikostigt delat med sig av mängder av hemligstämplade – och detaljerade – uppgifter. Ukraina tycks därtill ha fått ännu mer hjälp i det fördolda.
Ukraina/USA • Publicerad 15 april 2022
CIA-chefen William Burns vid sitt anförande på Georgia Institute of Technology i USA i torsdags.Foto: Brynn Anderson/AP/TT

I en het ordväxling i den amerikanska kongressen härom veckan försökte republikanen Matt Gaetz ställa försvarsminister Lloyd Austin mot väggen. Gaetz ifrågasatte hur lyckat USA:s stöd till Ukraina har varit och hävdade att försvarsdepartementet hade överskattat Rysslands militära förmåga.

– Har det gått upp för dig att Ryssland inte har kört över Ukraina tack vare det vi har gjort? Och det våra allierade har gjort? Har du någonsin funderat över det?, svarade försvarsministern.

Hemliga utbildningar

Annons

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA har bedrivit ett arbete i Ukraina och med ukrainska soldater i flera år, vilket amerikanska Yahoo News har rapporterat om flera gånger med hänvisning till en lång rad underrättelsekällor.

Sedan 2015, efter annekteringen av Krim, har paramilitära rådgivare från CIA verkat i områden nära fronten i östra Ukraina. Det har också bedrivits hemlig utbildning för ukrainska militärer och agenter någonstans i södra USA.

Målen sägs bland annat ha varit att förstärka försvaret i den nu belägrade staden Mariupol och att stärka ukrainarnas förmåga att bedriva gerillakrig i händelse av att Ryssland tar kontroll över landet. Soldater har bland annat utbildats i att använda amerikanska pansarvärnsrobotar, att undvika att lämna digitala spår efter sig i en konfliktzon och att hålla sig gömda, enligt Yahoo News källor.

Uppgifterna har inte bekräftats från officiellt håll. Veckorna före den fullskaliga invasionen sägs CIA ha plockat hem samtliga agenter från Ukraina.

Smed planer i somras

I mars förra året såg USA och Storbritannien tecken på att Ryssland planerade för en invasion, då det skedde mer militär aktivitet nära den ukrainska gränsen.

– Från och med sommaren såg vi hur en liten grupp högt uppsatta personer planerade för en fullskalig militär invasion av hela landet, säger en anonym uppgiftslämnare från en underrättelsetjänst till brittiska BBC.

Ett arbete tog vid för att få fler länder att förstå att planerna var verkliga. USA:s och Storbritanniens trovärdighet ansågs ännu vara låg till följd av alla de felaktiga underrättelser som lades fram för att motivera Irakkriget, noterar BBC:s källor.

USA sköt till mycket mer vapen och pengar. Under hösten fattade USA:s president Joe Biden beslut om att fler hemligstämplade uppgifter skulle komma till allmänhetens kännedom.

Pratade med Putin

I november reste CIA:s högste chef William Burns till Moskva. När han nämnde de misstänkta invasionsplanerna för ryska tjänstemän så verkade det vara första gången de hörde talas om dem, enligt de uppgifter som kommer från västligt håll.

Under resan höll Burns ett videomöte med Vladimir Putin.

Annons

– Även om det då ännu inte verkade som att han fattat det oåterkalleliga beslutet att invadera Ukraina så lutade Putin trotsigt i den riktningen, uppenbart oroad av att det fönster där han skulle kunna påverka Ukrainas riktning var på väg att stänga, berättade Burns vid ett framträdande hos Georgia Institute of Technology i torsdags, rapporterar amerikanska medier.

I början av december skrev The Washington Post om jättemobiliseringen av ryska soldater vid Ukrainas gräns, baserat på satellitbilder och underrättelseuppgifter.

Detaljerad insyn

I mitten av januari åkte CIA-chefen Burns på en hemlig resa till Kiev, enligt Wall Street Journal. Då delade han med sig av detaljerad information om Rysslands invasionsplaner till Volodymyr Zelenskyj: att ryska styrkor skulle angripa från belarusiskt territorium och att ett första mål var flygplatsen i Hostomel utanför Kiev, för att de snabbt skulle kunna flyga in ytterligare styrkor som skulle "kapa huvudet" på det ukrainska styret i Kiev.

Från Storbritannien kom avslöjanden om vilka personer Ryssland planerade att ersätta Zelenskyjs regering med.

Bara några timmar efter att den fullskaliga invasionen inleddes den 24 februari försökte ryska fallskärmssoldater landa vid flygplatsen i Hostomel, men mötte där ett ukrainskt försvar som hindrade blixtanfallet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons