Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Västra Götaland: Smittökning bland unga oroar

Antalet covid-19-smittade i Västra Götaland har ökat sju veckor i rad.
Särskilt tydlig är smittspridningen bland de unga.
Covid-19 • Publicerad 1 september 2021
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen. Arkivbild.
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT
Kristine Rygge, vaccinationssamordnare, under Region Västra Götalands pressträff om utvecklingen av coronaviruset.
Kristine Rygge, vaccinationssamordnare, under Region Västra Götalands pressträff om utvecklingen av coronaviruset.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör, under Region Västra Götalands pressträff om utvecklingen av coronaviruset.
Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör, under Region Västra Götalands pressträff om utvecklingen av coronaviruset.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Kurvorna över antalet smittade fortsätter att peka åt fel håll i bland annat Västra Götaland.

Antalet nya fall i regionen har nu ökat sju veckor i rad och är som tydligast i åldersgruppen 10–19 år.

Annons

– Framför allt i de övre tonåren, det är där som vi ser den stora ökningen i förra veckan, säger Thomas Wahlberg vid en pressträff med regionen.

De yngre åldersgrupperna utgör en utmaning även när det gäller vaccinationerna, konstaterar vaccinationssamordnaren Kristine Rygge.

Bland dem som födda 2003–2005 har bara omkring 40 procent hittills fått den första vaccindosen.

– Ännu fler behöver vaccinera sig i den här gruppen. Det är viktigt att gymnasieeleverna skyddar sig nu, säger Kristine Rygge.

Hög andel män

I takt med att smittspridningen ökat har också trycket på vården gått upp igen. Att vaccinationerna hjälper syns dock tydligt.

Enligt statistik från juni och juli var andelen ovaccinerade bland dem som behövde sjukhusvård för covid-19 cirka 73 procent. Bland dem som behövde intensivvård var hela 92 procent ovaccinerade.

– De som drabbas är yngre nu, är ovaccinerade och en väldigt hög andel är män, 70 procent, säger Jan Kilhamn, som är tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen.

"Bästa tiden"

Även i Stockholm märks tydligt att de som inte är vaccinerade i högre utsträckning behöver vårdas på sjukhus.

"Pandemin biter sig fast vid dem som är ovaccinerade. Vi vet ju att den absoluta merparten av de som sjukhusvårdas är personer som inte är vaccinerade alls eller som bara fått den första sprutan vaccin", säger Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör, i ett pressmeddelande.

Enligt Kristine Rygge måste vården nu arbeta ännu intensivare med att nå ungdomar och andra grupper och områden där vaccinationstäckningen är lägre.

Annons

– Det behöver finnas låga trösklar, det ska vara lätt att vaccinera sig. Nu har vi så mycket vaccin att det inte ska finnas några större hinder, säger hon.

– Men vi blir inte av med alla våra tider. Så den bästa tiden att vaccinera sig är nu.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons