Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Varningssignaler fanns om åtalade läraren

Redan 2019 fanns varningssignaler om läraren som åtalas för att ha utsatt 15 elever för olika sexuella övergrepp. Skolans rektor hade vid flera tillfällen haft samtal med honom om opassande beteende mot elever.
Brott • Publicerad 7 oktober 2022
Hayne Hedin, tillförordnad förvaltningschef för grundskoleförvaltningen i Borås, berättar att varningssignaler fanns redan innan polisutredningen kring den våldtäktsmisstänkte läraren inleddes.
Hayne Hedin, tillförordnad förvaltningschef för grundskoleförvaltningen i Borås, berättar att varningssignaler fanns redan innan polisutredningen kring den våldtäktsmisstänkte läraren inleddes.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

– Han har busat och skojat med dem på ett oprofessionellt sätt, både verbalt och fysiskt, säger Hayne Hedin på Borås kommun.

En före detta lärare på en grundskola i Borås misstänks för sexuella övergrepp på ett stort antal elever.

Annons

Misstankarna mot mannen uppstod på våren 2021, varpå han stängdes av från sin tjänst. Men redan två år tidigare, under sommaren 2019, hade skolan fått signaler om att han uppträtt opassande mot elever. Mannen kallades då till ett samtal med skolans rektor.

– Han har varit för mycket kompis med barnen, för nära barnen. Han har till exempel killat dem. Han har också låtit barn surfa på hans mobil på ett inte riktigt sätt, och han har haft barn i knät i obefogade situationer, säger Hayne Hedin, tillförordnad chef på kommunens grundskoleförvaltning, på en pressträff.

"Korrigerande samtal"

Ytterligare tre samtal hölls sedan med mannen: ett senare under 2019 och två under våren 2021. Några andra åtgärder vidtogs inte av skolan.

– Det har varit korrigerande samtal och den misstänkte har fått tydliga instruktioner och tydlig feedback, men inga andra konsekvenser än så, säger Hayne Hedin.

Mannen åtalas nu misstänkt för tre fall av våldtäkt mot barn och över tjugo fall av sexuellt ofredande. Han misstänks även för bland annat flera fall av misshandel och olika barnpornografibrott.

Per Carlsson (S), grundskolenämndens ordförande, säger att händelserna är "oerhört allvarliga".

– De gärningar som beskrivs av åklagaren är avskyvärda och mycket smärtsamma för de inblandade barnen och deras vårdnadshavare.

Utredning ska tillsättas

Han konstaterat att kommunen och skolan har brustit i sitt ansvar och berättar att en oberoende extern utredning kommer att tillsättas.

– Vi kommer att gå till botten med frågan om vad vi kunde gjort annorlunda, var vi gjorde fel och var vi har brustit. Vi måste göra allt vad vi kan för att sånt här inte ska kunna hända i våra skolor igen, säger Carlsson.

Personal på kommunens skolor ska även utbildas i hur man upptäcker tidiga signaler på gränslöst beteende.

Den aktuella skolan håller öppet och har kuratorer på plats under fredagskvällen och helgen för dem som behöver stöd.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons