Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Varningen: Anslut inte solel i stickpropp

Energi • Publicerad 28 januari 2023
Intresset för solceller har ökat även bland lägenhetsinnehavare. Arkivbild.
Intresset för solceller har ökat även bland lägenhetsinnehavare. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Elsäkerhetsverket avråder från att använda solcellspaneler som installeras med stickpropp i vanligt eluttag. Risk finns både för brand och för elchock.

Elsäkerhetsverkets varning kommer efter att intresset för solenergi ökat hos boende i lägenheter. På den europeiska marknaden marknadsförs mindre solcellsanläggningar anpassade för exempelvis balkonger, och i Tyskland har över 200 000 anläggningar har installerats de senaste åren, enligt Elsäkerhetsverket.

Annons

I Sverige finns ett solcellspaket för anslutning med stickpropp, men detta underkändes förra året av verket och belades med försäljningsförbud.

Den som oroas av höga energikostnader bör i första hand se över sin förbrukning.

"Du kan också föreslå att fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen installerar solceller på byggnadens tak", säger Mikael Carlson, teknisk expert vid Elsäkerhetsverket, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons