Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Varning för fler höjningar - "då går det sönder"

Det räcker med räntehöjningar nu. Riksbanken spelar ett högt spel. Hushåll börjar gå på knäna och banker går omkull.
– Går man så här fort fram, då går det sönder nånstans, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.
Ekonomi • Publicerad 14 april 2023
Nordeas chefsekonom Annika Winsth är en hård kritiker av Riksbankens räntepolitik. Arkivbild.
Nordeas chefsekonom Annika Winsth är en hård kritiker av Riksbankens räntepolitik. Arkivbild.Foto: Tim Aro/SvD/TT

Hon har länge varit en kritisk iakttagare av Riksbanken, som hon tycker kör på för hårt utan att avvakta konsekvenserna som redan syns tydligt, om än med viss eftersläpning.

– Jag tycker man ska avvakta och se, de har höjt väldigt mycket på kort tid.

Annons

Under en lång rad av år har Riksbanken, liksom många andra centralbanker, kört med nollränta, i Sverige med minusränta. Det har förstås uppmuntrat till att låna.

– Först har man sett till att alla har skuldsatt sig, och när alla har skuldsatt sig, då tvärvänder man, säger Annika Winsth.

Naivt tro det stoppar där

Hon tycker att den amerikanska centralbanken har agerat rätt, att bli försiktigare när flera banker fick kraftiga problem i spåren av de skenande räntorna.

– Det var första signalen, att när man går så här fort fram, då går det sönder någonstans. Det är naivt att tro att det bara är amerikanska banker och Credit Suisse som är stressade. Det är naivt att tro att det bara är banker – det är företag, det är hushåll. Från Riksbanken har man också uppmuntrat till rörlig ränta genom att signalera att den ska vara låg i evigheter, säger Winsth.

– Så utifrån det perspektivet tycker jag att man ska vara försiktig, fortsätter hon.

Men hon räknar inte med att bli lyssnad på. Den ändå fortsatt höga inflationen gör att hon, precis som många andra ekonomer, tror att Riksbanken höjer med 0,50 procentenheter vid nästa räntemöte om två veckor.

– Jag hoppas att de stannar vid 0,25, men hade jag varit de hade jag avvaktat.

Oklokt höja mer

Robert Boije, chefsekonom på SBAB, tycker också att Riksbanken bör lugna ner sig nu. Han är dock inte lika drastisk.

– Jag tror att Riksbanken ser mycket positivt på att framförallt den underliggande inflationen vek ner i mars. Men med tanke på att ECB nyligen höjde sin styrränta till 3,5 procent talar Riksbankens nyvunna oro för ytterligare kronförsvagning för att den kommer att göra detsamma, säger Robert Boije och fortsätter:

– Jag tror dock att det vore oklokt om Riksbanken höjer räntan mer efter det. Dels tar det tid för de redan kraftiga räntehöjningar som gjorts att få fullt genomslag på inflationen, dels har Sverige en betydligt mer räntekänslig ekonomi än de flesta euroländerna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons