Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vargjakt i gränsrevir stoppas

Förvaltningsrätten i Luleå stoppar vargjakten i tre värmländska revir som delas med Norge, rapporterar lokala medier.
Besluten om jakt har tagits av länsstyrelsen. Men förvaltningsrätten anser att länsstyrelsen gått över sina befogenheter gentemot Norge.
Natur • Publicerad 1 december 2022
Länsstyrelsen i Värmland har gått för långt i sina jaktbeslut om vargrevir som delvis finns på Norges sida om gränsen, anser förvaltningsrätten. Arkivbild.
Länsstyrelsen i Värmland har gått för långt i sina jaktbeslut om vargrevir som delvis finns på Norges sida om gränsen, anser förvaltningsrätten. Arkivbild.Foto: Heiko Junge / NTB

Länsstyrelsen i Värmland bestämde i september att sammanlagt 18 vargar får skjutas i de tre vargrevir som länet delar med Norge. Tanken var att jakten skulle slutföras vilken sida av gränsen djuren än befann sig på, rapporterar SVT Nyheter Värmland.

Men bara nio vargar skulle räknas in den värmländska jakten.

Annons

Beslutet överklagades av Svenska rovdjursföreningen och flera andra organisationer. Nu upphävs det av förvaltningsrätten i Luleå, som hanterar alla överklaganden om licensjakt på varg.

Länsstyrelsen har inget rättsligt stöd för att besluta om att helt upplösa revir som endast till hälften är svenska, eller för att tillåta jakt på norskt territorium, framhåller domstolen enligt SVT.

Jägarna är besvikna.

– Det känns som en parodi att det återigen blir juridiska tolkningar och tvister om när man ska genomföra jakten efter varg, säger Anders Olsson, distriktsordförande i Jägareförbundet, till P4 Värmland.

Förvaltningsrättens beslut kan överklagas till kammarrätten i Sundsvall.

Länsstyrelsen i Värmlands beslut om att sammanlagt 21 vargar får skjutas i fyra andra revir, inklusive ett som delas med Örebro län, godkändes av förvaltningsrätten.

Licensjakten på varg inleds den 2 januari.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons