Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vårdcentraler tvingas slänga för gamla vaccindoser - äldre kan bara få Astra Zenecas vaccin

Rädslan för Astra Zenecas vaccin har gjort att flera vårdcentraler nu tvingas slänga vaccindoser. Därför har nu Region Blekinge beslutat att äldre personer, från 65 år och uppåt, enbart erbjuds Astra Zeneca.
Blekinge • Publicerad 29 april 2021
Region Blekinge meddelar att man nu enbart kommer att erbjuda Astra Zenecas vaccin till personer över 65 år. Detta efter att vårdcentraler tvingats slänga vaccindoser på grund av att många tackat nej.
Region Blekinge meddelar att man nu enbart kommer att erbjuda Astra Zenecas vaccin till personer över 65 år. Detta efter att vårdcentraler tvingats slänga vaccindoser på grund av att många tackat nej.Foto: Jessica Gow

För personer över 65 år är det nu enbart Astra Zenecas vaccin som erbjuds. Om man tackar nej, får man inget erbjudande om annat vaccin. Det meddelar Region Blekinge i ett pressmeddelande.

Detta är konsekvensen av att flera vårdcentraler i länet tvingats slänga vaccindoser som blivit för gamla till följd av att många äldre tackar nej till Astra Zeneca och i stället hoppas få någon annan tillverkares vaccin.

Annons

– Vi lyckas få ut majoriteten av doserna tack vare vårdcentralernas enorma arbete, men en del tvingas vi slänga. Det är väldigt tråkigt och onödigt eftersom det handlar om ett säkert och mycket effektivt vaccin som nu går till spillo. Jag vill förtydliga att det inte är möjligt att välja vaccin och de över 65 år som tackar nej till Astra blir inte erbjudna något annat vaccin, säger Henrik Magnell, biträdande vaccinsamordnare.

Den som är född 1956 eller tidigare och ska ta sin första dos, kommer alltså att erbjudas Astra Zenecas vaccin. Tackar man nej, blir man helt utan vaccin.

Om en del av de vaccindoser som Region Blekinge tilldelats inte används och till och med måste slängas för att de blivit för gamla, riskerar vaccinationsplanen för länet att försenas.

Lotta AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons