Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Vårbynätverket kommer växa sig starkt igen"

Toppskiktet i det så kallade Vårbynätverket har dömts till långa fängelsestraff.
Men i området där de verkat är narkotikahandeln åter i full gång.
Detta med hjälp av nya, yngre aktörer, som enligt polis kan vara än farligare än sina föregångare.
Brott • Publicerad 18 juli 2021
Många unga vill visa framfötterna och ta plats nu när stora delar av Vårbynätverket dömts till långa fängelsestraff. Det kan leda till en farligare situation, tror polisen Reine Berglund. Arkivbild.
Många unga vill visa framfötterna och ta plats nu när stora delar av Vårbynätverket dömts till långa fängelsestraff. Det kan leda till en farligare situation, tror polisen Reine Berglund. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Det var lugnt ett par månader, nu är det full rulle på narkotikaförsäljningen och den sker egentligen mer öppet än innan och kanske på sitt sätt farligare, för det är inte samma disciplin. Nu är det otydligt om det är någon som håller i taktpinnen eller om det är flera. Det känns som att de är fler yngre och att de har fler vakter ute i området när vi kommer, säger polisinspektör Reine Berglund.

Han jobbar i Huddinge söder om Stockholm, som chef för en grupp som arbetar med riktade insatser mot de kriminella nätverken i området. Det omtalade Vårbynätverket som haft sin bas i området har han goda kunskaper om efter att i flera år ha följt dess medlemmar.

"Vi hade rätt"

Annons

I onsdags fälldes 27 personer med koppling till nätverket i ett av de största gängmålen Stockholm sett. Totalt dömdes 147 fängelseår ut för grov och organiserad brottslighet, bland annat mordförsök, synnerligen grovt narkotikabrott, människorov och rån.

– För oss som jobbat mot de här dagligen i många, många år måste jag säga att jag var nöjd och lättad, säger Reine Berglund om domen.

Bland de dömda återfinns en 33-årig man som pekats ut som ledare för Vårbynätverket. Utredningen och domen – som till stora delar bygger på kommunikation från krypteringstjänsten Encrochat – ger Reine Berglund och hans kollegor en bekräftelse på att deras bild av ett extremt toppstyrt och välorganiserat nätverk stämde.

– Encrochat gav oss en möjlighet att säga "titta, vi hade rätt, vi har förstått". Det är så extremt välorganiserat och har en hierarki med benämningar som platschefer och kaptener. De har också haft rutiner kring möten och bestraffningssystem. Nu fick vi det på papper, att vår känsla stämde, säger Reine Berglund.

Har auktoritet

33-åringen beskriver han som en väldigt stark ledare.

– Han sticker liksom ut. Det är stor skillnad på att prata med honom och andra runtomkring. Han har en auktoritet, honom går man inte emot för då går det illa. De har varit väldigt disciplinerade, säger Berglund.

När stora delar av nätverket greps blev det alltså lite lugnare i området men nu försöker andra kliva upp och göra sig ett namn.

– Nätverket kommer leva vidare i någon form, och växa sig starkt igen. Det är unga på kö hela tiden. Men det är mindre disciplin och de vill visa framfötterna, och då är min bild att det blir farligare och att det också kan bli det för utomstående, tyvärr.

"Saft och bullar"

Reine Berglund tror ändå att domen har ett viktigt signalvärde i att det syns att den här typen av brottslighet leder till konsekvenser.

– Många pratar om att polisen håller på med saft och bullar och att det är julafton för kriminella. Jag tror inte man tycker det när man dömts till tolv eller 18 års fängelse, jag tror man kan hålla sig för skratt rätt bra när man blir berövad friheten så länge. Där någonstans hoppas jag att det ska fungera förebyggande för de här yngre, men jag är rädd att det inte är så för man tänker inte på det sättet när man är 13–14 år.

Annons

Den glamourösa livsstil som många rapvideor lockar med är långt ifrån verkligheten, poängterar han.

– Jag har varit hemma hos var och varannan i det här nätverket och gjort husrannsakningar, och det är ju misär på det flesta ställen. Det är ett jävla skitliv.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons