Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Varannan känner klimatångest

Varannan läsare som har svarat på BLT:s enkät uppger att de känner klimatångest, det vill säga en stark oro som kan kopplas till klimatförändringen.
Mest oroar de unga kvinnorna sig. Det är också de som tror att personliga klimatavtryck gör skillnad. Minst bryr sig de äldre männen.
Publicerad 23 april 2019 • Uppdaterad 29 augusti 2019
Mest oroar sig de unga kvinnorna för klimatet. Det visar BLT:s klimatenkät.
Mest oroar sig de unga kvinnorna för klimatet. Det visar BLT:s klimatenkät.Foto: Hasse Holmberg/TT

BLT ställde frågan på sin nättidning. 502 läsare svarade.

Av dessa uppger 51 procent att de känner oro som är kopplad till klimatförändringarna. Mest oro känner kvinnor överlag (67 procent) jämfört med männen (28 procent) i vår undersökning.

Annons

Det är ett resultat som inte är statistiskt säkerställt, men vars grunddrag stämmer med andra färska undersökningar. Till exempel den helt nya Sifo-undersökningen som visar att nästan hälften av svenskarna tänker varje vecka eller oftare på klimatet, som de pekar ut som den tredje viktigaste samhällsfrågan efter terror (46 procent) samt konflikter och krig (43 procent).

bild 1/3

Vad gäller åldersfördelningen kopplad till kön verkar det som att blekingarna följer trenden med mest klimatångest hos de yngre kvinnorna.

För där de allra yngsta kvinnorna (upp till 19 år) uppger att de har klimatångest till 88 procent, är motsvarande siffra 36 procent för de jämngamla män som deltog i undersökningen.

Den oron avtar sedan något för båda könen de närmsta åren, för att sjunka rejält hos kvinnor 30-39 år.

Lägsta siffran för kvinnornas klimatångest återfinns i åldersgruppen 70-79 år, där endast 45 procent klickade ja i den frågan.

Att jämföra med de några år äldre kvinnorna, 80-plussarna, där tre av fyra uppgav att de känner klimatångest.

Vad gäller de äldre männen svarade endast 17 procent ja på den frågan i åldersgruppen 70-79 år. Två av två svarande 80-plussare uppgav att de inte kände någon klimatångest.

Tittar man sedan på möjligheten att påverka klimatförändringarna menar 329 av 502 svarande att man som enskild individ kan göra det.

Störst intresse visar överlag kvinnorna, där åtta av tio tycker att alla måste göra det de kan. Jämfört med drygt fyra av tio män som tror att de kan påverka på individnivå.

Återigen är det de unga kvinnorna upp till 19 år som dominerar.

Annons

Här svarar 16 av 16 tjejer att alla måste göra sitt. För de andra åldersgrupperna gäller sedan mellan 76-85 procent.

Lägst är kvinnornas tilltro att de personligen kan göra något åt utvecklingen vid 30-39 års ålder, vilket kan tyckas vara intressant eftersom det är i just den åldern som kvinnorna också upplever minst oro för klimatet.

Männen å sin sida har sin högsta siffra i den yngsta åldersgruppen. Bland killar upp till 19 år svarar 57 procent att man som enskild individ kan göra något.

Minst optimistiska till den egna insatsen är åldersgruppen 70-79, där endast en fjärdedel av de svarande männen tror att det egna klimatavtrycket gör skillnad. Detta sammanfaller också med den åldersgrupp som har minst klimatångest på den manliga sidan.

I männens äldsta åldersgrupp svarar en av två att problemen är för stora för att kunna lösas på individnivå.

Kerstin PorshedSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons