Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vapenförsäkring blir krav i kalifornisk stad

Staden San Jose i Kalifornien har i ett första steg röstat igenom ett lagförslag om att vapenägare måste teckna en försäkring som täcker skador som orsakats av deras vapen.
USA • Publicerad 26 januari 2022
San Joses borgmästare Sam Liccardo vid en tillfällig minnesplats efter en masskjutning där nio personer sköts till döds vid en bangård i maj i fjol. Arkivbild.
San Joses borgmästare Sam Liccardo vid en tillfällig minnesplats efter en masskjutning där nio personer sköts till döds vid en bangård i maj i fjol. Arkivbild.Foto: Haven Daley/AP/TT

Vapenägarna i staden ska även betala en årlig avgift som ska finansiera en ideell grupp som hjälper personer som drabbats av vapenvåld.

Lagförslaget måste nu godkännas en andra gång, den 8 februari, innan det kan träda i kraft i augusti.

Annons

Stadens borgmästare Sam Liccardo sade före omröstningen att försäkringarnas premier kan anpassas för att uppmuntra till användande av vapenskåp, avtryckarlås och till att ta säkerhetslektioner.

I ett pressmeddelande uppger borgmästaren att vapenvåld kostar staden närmare 40 miljoner dollar varje år, motsvarande runt 370 miljoner kronor.

"Det andra tillägget (till USA:s konstitution) skyddar varje medborgares rätt att äga ett vapen, men det kräver inte att skattebetalarna ska subventionera den rätten", säger han.

I USA bor runt 40 procent av landets vuxna i ett hushåll som äger vapen, enligt Pew Research Center. Under 2020 såldes närmare 23 miljoner skjutvapen i landet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons