Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Brittiska beskedet ett "politiskt pladask"

Storbritanniens premiärminister backar från förslaget om skattesänkningar – det lugnar den oroliga marknaden, enligt SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist.
Ekonomi • Publicerad 3 oktober 2022
Robert Bergqvist, SEB:s seniorekonom är lättas om det blir så att britterna backar från skattesänkningsförslaget. Arkivbild.
Robert Bergqvist, SEB:s seniorekonom är lättas om det blir så att britterna backar från skattesänkningsförslaget. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Beskedet om att premiärminister Liz Truss och hennes finansminister Kwasi Kwarteng släpper förslaget om stora skattesänkningar för välbeställda britter tas emot med stor lättnad, förklarar Robert Bergqvist.

– Det bidrar till stabilitet i ett oroligt läge, säger han, och förklarar att förslaget har oroat marknaderna både i Storbritannien och i resten av världen.

Annons

Nu när det dras tillbaka så andas alla ut.

– Det är rent logiskt, det här förslaget har mött enormt starka reaktioner, säger han.

Politiskt pladask

Visst innebär det ett nederlag för premiärministern och hennes finansminister, konstaterar han.

– Det är ett politiskt pladask. De har investerat enormt mycket av sin trovärdighet i det här.

Han tycker att det ska bli intressant att se hur den politiska utvecklingen nu blir i Storbritannien. Liz Truss kandiderade mot Rishi Sunak, som hela tiden hävdade att Storbritannien inte tål några skattesänkningar. Nu är Liz Truss och hennes finansminister ganska skadeskjutna efter att ha tvingats dra tillbaka sitt vallöfte, efter massiva protester både inom och utom Storbritannien.

– Nu får vi se om Sunak kan komma tillbaka.

Globala konsekvenser

Skattesänkningarna, som kritiserats både av den inhemska marknaden och av omvärlden, däribland den Internationella valutafonden IMU, skulle ha fått enormt stora konsekvenser för ekonomin globalt, förklarar han.

– Storbritannien är en så pass stor ekonomi. Att backa nu är jättevälkommet både i Storbritannien och globalt, säger Robert Bergqvist.

I fredags hotades Storbritannien med sänkt kreditbetyg från kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor, vilket skulle fått brittiska räntor att ligga högt permanent.

Nu tror han att både räntor och valuta kommer att återhämta sig rejält.

Redan då de första tecknen på att den brittiska ledningen kan komma att backa från sina skattesänkningar kom lyfte pundet markant på valutamarknaden.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons