Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vänstern blev "hittapådemokraterna" i kyrkovalet

Politik • Publicerad 8 september 2021
En korrekturmiss i en valbilaga gjorde om nomineringsgruppen Vänstern i Svenska Kyrkan i Västerås till "hittapådemokraterna". Arkivbild.
En korrekturmiss i en valbilaga gjorde om nomineringsgruppen Vänstern i Svenska Kyrkan i Västerås till "hittapådemokraterna". Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

I en valbilaga i Västerås tidning, inför det stundande kyrkovalet, hade nomineringsgruppen Vänstern i Svenska Kyrkan (Visk) fått namnet "hittapådemokraterna".

Bilagan gick ut i 91 000 exemplar och Svenska kyrkan beklagar nu och säger att det handlar om ett korrekturarbete som brustit.

Annons

"Den enkla och uppriktiga förklaringen är att det är den mänskliga faktorn som har brustit. Alla nomineringsgrupper hade samma mallar från början, så det handlar inte på något sätt om att just Vänstern i Svenska kyrkan pekas ut", skriver Västerås tidning och Svenska kyrkan i Västerås i ett gemensamt uttalande till VLT.

Visk anser dock att felet är så allvarligt att gruppen därmed inte längre deltar i valet på lika villkor som övriga nomineringsgrupper, säger Cicilia Sedvall, en av Visk:s kandidater till stifts- och kyrkofullmäktige, till SVT Nyheter Västmanland :

– Det känns förminskande och förlöjligande av vår nomineringsgrupp, säger hon.

Felet är nu rättat i Västerås tidnings e-version.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons