1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Våldsam virusprotest i Schweiz

Polis i Sankt Gallen i nordöstra Schweiz sköt gummikulor och använde tårgas för att skingra en demonstration mot coronarestriktioner på fredagskvällen.
Schweiz • Publicerad 3 april 2021
Schweizisk polis använde tårgas och gummiklädda kulor mot ett tusental demonstranter. Arkivbild.
Schweizisk polis använde tårgas och gummiklädda kulor mot ett tusental demonstranter. Arkivbild.Foto: Jean-Christophe Bott/AP/TT

Omkring ettusen demonstranter, de flesta ungdomar, drog genom den lilla staden och orsakade enligt lokaltidningen Tagblatt skador på flera hus. Bland annat ska flera fönsterrutor ha krossats.

När demonstranter drabbade samman med polis kastade de bensinbomber. blomkrukor och gatsten mot polisen, som svarade med tårgas och gummiklädda kulor. Enligt tv-kanalen SRF skadades två personer i sammanstötningarna.

Enligt Tagblatt ska demonstranterna ha kommit från stora delar av det tyskspråkiga Schweiz och samlats i orten för att protestera med slagord som "Vi kommer inte längre låta corona och regeringen spärra in oss".

Långfredagens oroligheter startade på samma plats som polisen en vecka tidigare upplöste en fest med 200 ungdomar, med hänvisning till coronarestriktionerna. Även då uppstod ett större bråk.

Polisen uppger på Twitter att det vid 01.30-tiden åter var lugnt i staden. 19 personer ska ha gripits.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.