Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Valarbetare i USA stålsätter sig för bråk

"Den stora lögnen" ligger högt på dagordningen inför USA:s mellanårsval.
Nervösa valarbetare gör sig redo för att behöva konfrontera såväl kritiska väljare som konspirationsteoretiker i den allt större observatörskåren.
USA • Publicerad 2 november 2022
Förtidsröstandet har pågått ett tag. Här håller arbetet på i en vallokal i Miami, i söndags.
Förtidsröstandet har pågått ett tag. Här håller arbetet på i en vallokal i Miami, i söndags.Foto: Lynne Sladky/AP/TT
Claire Woodall-Vogg, chef för staden Milwaukees valkommission, utbildar en grupp som ska ha ledande roller i valförfarandet. Observatörer får inte tala med väljare och kan med fördel ges en faktabroschyr.
Claire Woodall-Vogg, chef för staden Milwaukees valkommission, utbildar en grupp som ska ha ledande roller i valförfarandet. Observatörer får inte tala med väljare och kan med fördel ges en faktabroschyr.Foto: Morry Gash/AP/TT
En valarbetare i klassrummet i Milwaukee läser igenom en utförlig manual.
En valarbetare i klassrummet i Milwaukee läser igenom en utförlig manual.Foto: Morry Gash/AP/TT
En grupp invånare i Nye County, mellan Las Vegas och Reno i delstaten Nevada, svär på heder och samvete att de kommer att räkna röster på korrekt vis. Konspirationsteorier om elektroniska rösträkningsmaskiner har fått vissa distrikt att hålla sig till manuell räkning i mellanårsvalet. Bilden togs den 26 oktober.
En grupp invånare i Nye County, mellan Las Vegas och Reno i delstaten Nevada, svär på heder och samvete att de kommer att räkna röster på korrekt vis. Konspirationsteorier om elektroniska rösträkningsmaskiner har fått vissa distrikt att hålla sig till manuell räkning i mellanårsvalet. Bilden togs den 26 oktober.Foto: Gabe Stern/AP/TT

– Så, vem här är orolig för störningar från observatörer?

Claire Woodall-Vogg, chef för valkommissionen i delstaten Wisconsins största stad Milwaukee, riktar frågan till omkring 20 valarbetsledare som samlats i ett klassrum för att få utbildning inför nästa veckas mellanårsval.

Annons

– Vem har läst eller hört saker i nyheterna och är lite nervös? Jag är det. Jag räcker upp min hand, fortsätter hon.

Flera av de närvarande räcker också upp sina händer.

Woodall-Vogg har själv tagit emot mängder av hot – i telefonsamtal, mejl och brev – sedan presidentvalet för två år sedan. Det har varit så omfattande trakasserier att hon har en personlig kontakt vid den federala polismyndigheten FBI som hanterar hennes ärenden.

Trumps inflytande

Den tidigare presidenten Donald Trump framhärdar ännu att han egentligen inte förlorade valet mot Joe Biden, trots att åtskilliga revisioner och omräkningar landet över har slagit fast att resultatet är korrekt. Trumps läger har försökt driva saken i många domstolar, men ingen har funnit några tillräckliga bevis för att gå vidare med det.

Påståendena, eller lögnerna, har dock fått fäste bland många republikanska väljare. Och Donald Trumps inflytande över Republikanerna innebär att partiets kandidater pressas att välja sida för att inte få ex-presidenten emot sig.

19 av de 35 republikaner som ställer upp för att få en plats i senaten har öppet ifrågasatt eller aktivt motarbetat resultatet i presidentvalet, enligt en genomgång som CNN har gjort. I delstaternas guvernörsval är det minst 22 av 36 republikanska kandidater.

Sedan ska det väljas så kallade delstatsministrar i flera delstater – ett toppämbete där man är högst ansvarig för delstatens val. Där räknar CNN till att 11 av 27 republikanska kandidater är det som kommit att kallas "valförnekare".

Spänt i vågmästarstater

Wisconsin är en av mellanårsvalets vågmästardelstater, där det väntas bli små marginaler som avgör och där minimala skiften kan rubba maktbalansen i kongressen i Washington.

Det har varnats landet över för att konspirationsteoretiker strömmar till valmyndigheterna för att registrera sig som valobservatörer. Organisationer som kampanjar med lögner om presidentvalet 2020 rekryterar och utbildar människor i hur de kan nagelfara och ifrågasätta valförfarandet på plats. Dessa grupper riktar särskilt in sig på vågmästardelstaterna.

I Milwaukee understryker valkommissionschefen Claire Woodall-Vogg att observatörer har en högst väsentlig roll i USA:s demokrati. Hon instruerar hur man kan värja sig till exempel genom att märka ut var observatörer får stå, någon meter från stationerna där väljarna först tas emot.

Annons

– Ta er tejp, gör en linje och säg: "Det här är observatörsområdet", eller gör en ruta och säg: "Vänligen håll er inom detta område", säger Woodall-Vogg till de närvarande i klassrummet.

Överträdelser beivras. Först får personen en varning och om det sker igen så måste den lämna platsen. Vallokalerna ska hålla löpande kontakt med polisen.

"Känner ett kall"

Valarbetare i Milwaukee förväntar sig ökade spänningar i vallokalerna, men säger sig också vara redo för det.

– Jag känner ett kall att göra min plikt, säger 70-åriga Andrea Nembhard, som har arbetat med val det senaste årtiondet, och tillägger att hon inte är rädd.

Melody Villanueva, 46, tycker inte att hon är lättskrämd.

– Jag är en problemlösare, så jag kommer att lugna ned situationen om det behövs och jag kommer få ringa relevanta myndigheter vid behov.

Valarbetarna som tar emot och räknar röster har flera ögon på sig. En arbetsledare kontrollerar att varje uppgift fullföljs och lämnar i sin tur över till en chef som har det övergripande ansvaret i vallokalen.

– Personer som kan ha onda avsikter bedömer jag att vi omedelbart ska kunna identifiera, säger Claire Woodall-Vogg.

Fakta: USA:s mellanårsval

I mellanårsvalet, som hålls den 8 november, avgörs vilket parti som får makten i Washington. Då väljer amerikanerna sina delstaters representanter till kongressens två kammare: senaten och representanthuset.

Samtliga 435 platser i representanthuset samt 34 av de 100 platserna i senaten står på spel. Dessutom ska guvernörer röstas fram i 36 delstater.

Demokraterna har i nuläget majoritet i senaten där de har 50 platser samt vicepresidenten Kamala Harris som utslagsröst, mot 50 platser för Republikanerna.

Även i representanthuset har Demokraterna för närvarande majoritet med 221 mot 212 platser.

Mellanårsvalet ses som en folkomröstning om hur presidenten sköter sig. Det parti som den sittande presidenten tillhör förlorar i regel platser i mellanårsvalet.

Republikanerna ligger bra till i mätningarna. Tar partiet makten i kongressens bägge kamrar blir det svårt för president Joe Biden att få mycket uträttat efter januari 2023.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons