1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Vägstandarden är avgörande

Nyheter • Publicerad 30 januari 2007

Det är tidig torsdagsmorgon. Stormen sliter i husvirket och haglet smattrar på taket. Vädret har tydligt visat sin reaktion på de provokationer vi utsätter vår miljö för. Inte minst tack vare trafiken. För ett par år sedan talade man om en hotande växthuseffekt om ett hundratal år. Nu smälter glaciärerna i allt snabbare takt och stormarna är över oss. Nu krävs snabba kreativa lösningar på alla plan.

På tal om kreativa lösningar så började året riktigt bra ur trafiksäkerhetssynpunkt. Både Vägverket och Folksam har samtidigt kommit fram till att vägstandarden är av avgörande betydelse för utgången av en eventuell trafikolycka.

Vägens bristande säkerhetsstandard visade sig orsaka 72 procent av dödsfallen, medan 53 procent berodde på brister i bilens säkerhetsstandard och 42 procent på förarens regelbrott. Ofta kan utgången bero på en kombination av alla tre faktorerna. Men att en förbättrad vägstandard räddar flest liv är ovedersägligt, säger Folksam

- Vi bygger bort mötesolyckorna på de större vägarna, men fortfarande inträffar många dödsolyckor på det mindre vägnätet. Här hänger olyckorna ofta ihop med hög hastighet, säger Vägverket.

Pågående forskning visar att trötthet kan vara en lika stor olycksorsak som alkohol och i samband med den forskningen förekommer tesen att hastigheten på vissa vägavsnitt är satt väl låg i relation till vägens standard och att detta kan bidra till minskad uppmärksamhet. Något som Vägverket tagit på allvar och bemöter med räffling av vägens kanter samt mitt. Man talar också om att göra omgivningen intressant, typ designade broar. Allt för att hålla förarna alerta.

- Vissa av våra motorvägar klarar 120 kilometer i timmen utan att man äventyrar säkerheten, säger Björn Jonsson, trafiksäkerhetsingenjör Vägverket Region Sydöst, och regeringen planerar för mer differentierade hastigheter.

Visst, Claes Tingvall, mannen som anser att vi svenskar är sämst på att hålla hastigheten, är fortfarande med i debatten men jag tror numera på ett trendbrott där vi kan se mer objektivt på vad som orsakar en olycka och vad vi kan göra för att förebygga olyckor samt minska konsekvenserna.

Stefan Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.