Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vägrade "skyddspengar" – dödades av banditgäng

Nigeria • Publicerad 5 juni 2023
Norra Nigeria är regelbundet drabbat av våld och sammandrabbningar mellan jordbrukare. Arkivbild.
Norra Nigeria är regelbundet drabbat av våld och sammandrabbningar mellan jordbrukare. Arkivbild.Foto: Chinedu Asadu/AP/TT

Beväpnade män har dödat 30 personer i räder mot sex byar i norra Nigeria under helgen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Enligt invånare från två av de drabbade byarna var attackerna vedergällningar för deras vägran att betala "skyddspengar" till banditerna.

Annons

Regionen är regelbundet drabbad av våld, bland annat sammandrabbningar mellan jordbrukare om betes- och vattenrättigheter. Konflikten har skapat gäng av så kallade banditer, mest bestående av herdar, som utför dödliga räder mot byar för att stjäla boskap och bränna bostäder.

Problemen är en av de främsta säkerhetsutmaningarna för president Bola Tinubu, som i februari vann ett val kantat av oppositionens anklagelser om röstfusk.

Under sin presidentkampanj lovade Tinubu att han skulle "påskynda de reformer som påbörjats" under förre presidenten, Muhammadu Buharis, regeringstid.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons