Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vaccintvång breder ut sig – men inte i Sverige

Inget jobb, inga tågresor och inga restaurangbesök. Allt fler länder inför krav på covid-19-vaccin för att leva vad som tidigare ansetts vara ett normalt liv.
Liknande krav i Sverige är dock inte troligt, enligt forskaren Björn Rönnerstrand.
Världen • Publicerad 17 juli 2021
En protest utanför ett sjukhus i Baytown i Texas i USA, där anställda som vägrat att vaccinera sig mot covid-19 har fått sparken eller sagt upp sig.Foto: Yi-Chin Lee/AP/TT
Massvaccination i Moskva den 13 juli. Ryssland är ett av de länder som infört vaccinkrav för vissa grupper i samhället.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Björn Rönnerstrand på Som-institutet vid Göteborgs universitet har forskat bland annat kring svenskarnas syn på ett obligatoriskt vaccinationsprogram för barn.Foto: Johan Wingborg/Göteborgs universitet/TT

Frankrike, Australien, Storbritannien, Grekland, Italien. Listan på länder där covid-19-vaccin numer krävs för att få jobba inom vård och omsorg blir längre för varje dag. Andra länder går ännu längre – i exempelvis Fiji och Saudiarabien gäller vaccinationskravet för alla som helt enkelt vill ha en arbetsplats att gå till.

– Det blir så klart begränsande, säger Björn Rönnerstrand, forskare i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till TT.

Annons

– Att människors rörelsefrihet begränsas har vi redan sett under pandemin. Vaccinet är ju egentligen ett sätt att avhjälpa just det.

I Sverige är alla typer av vaccin frivilliga. I en Som-undersökning 2018 sade sig dock en klar majoritet vara för ett obligatoriskt allmänt vaccinationsprogram för barn. Enligt Rönnerstrand var det framförallt äldre personer och de som läser mycket tidningar som var positiva till ett obligatorium.

– Stödet var lägre bland de som saknar förtroende för sjukvårdspersonal. Det tror jag är en viktig faktor även när det gäller det pandemiska vaccinet.

Historiska protester

I exempelvis Frankrike, där det från och med augusti krävs vaccinintyg för bland annat tågresor, bio- och restaurangbesök, har vaccinskepsisen historiskt sett varit stor. Att införa strikta vaccinationskrav i ett sådant land innebär ett dilemma, menar Rönnerstrand.

– Den typen av obligatorium behövs framförallt i länder där förtroendet för sjukvård och institutioner är lågt. Men med krav riskerar samtidigt förtroendet att bli ännu lägre.

Strikta krav riskerar att få de största motståndarna att reagera med att sparka bakut, tror Rönnerstrand. Historiskt sett har vaccinkrav rört upp känslor. Redan så tidigt som på 1800-talet väckte den obligatoriska smittkoppsvaccineringen missnöje i många läger, framför allt bland grupper som stod utanför samhället. Bland annat i Storbritannien gav sig tusentals vaccinmotståndare ut på gatorna för att protestera.

Frivillighet och transparens

Eventuellt kan åtgärder som upplevs som tvång få konsekvenser för människors vilja att göra andra insatser för att begränsa smittspridningen, enligt Rönnerstrand.

– Men beroende på inställningen till covid-19 kan obligatorium säkerligen vara effektivt. Vi såg till exempel att väldigt många bokade vaccinationstid efter att de franska vaccinreglerna aviserades.

Även exempelvis Grekland och Ryssland kräver intyg på covid-19-vaccination för att gå på bio eller besöka barer och kaféer, i Grekland dock bara inomhus. Indonesien och Turkmenistan har löpt linan ut och infört vaccinationskrav för alla medborgare. Men att något liknande skulle ske i Sverige håller Björn Rönnerstrand inte för troligt.

– I Sverige ska vaccinering bygga på frivillighet och transparens och det är också rimligt så länge vaccinationstakten är bra, säger han.

Annons

– Även barnvaccinationsprogrammet har varit frivilligt i 40 år. Det har fungerat under lång tid, men så har vi också ett högt förtroende för svensk sjukvård.

Viktigt med information

I vissa länder har vaccinfrågan politiserats allt mer, däribland USA och Frankrike. I Sverige tycks vi dock vara mer överens – både politiskt och samhälleligt, enligt Rönnerstrand.

– Det kan vara farligt att gå på för hårt med tvingande åtgärder om det finns politiska grupper som går emot och eldar på missnöjet.

Det är viktigt att påpeka att det finns andra metoder än tvång och krav för att få en befolkning att kavla upp, menar Rönnerstrand.

– Som att nå ut bättre med information till grupper som har svårt att fånga upp den. Det borde vara första steget innan man inför ett obligatorium.

Fakta: Vaccinationskrav i världen

Flera länder har infört olika typer av regler och krav på covid-19-vaccination. Här är några exempel:

Fiji: Alla offentliganställda permitteras om de inte fått sin första spruta 15 augusti. Har de inte tagit sin andra spruta 1 november förlorar de sina jobb. Privatanställda måste ha tagit sin första spruta den 1 augusti, annars hotar böter för privatpersoner och i värsta fall nedstängning av bolag.

Frankrike: Alla vårdarbetare måste vaccineras före mitten av september, annars får de inte komma till jobbet och får därmed heller ingen lön. Vaccinationsintyg krävs även för besök på exempelvis barer och restauranger samt för tåg- och flygresor från augusti.

Grekland: Obligatorisk vaccination för vårdarbetare och personal på vårdhem från och med september. Bara vaccinerade gäster tillåts på barer, biografer och teatrar inomhus.

Indonesien: Covid-19-vaccination är obligatoriskt för alla, enligt ett beslut i februari. De som vägrar riskerar böter på motsvarande drygt 3 000 kronor.

Italien: Vårdarbetare och farmaceuter måste vaccinera sig. De som vägrar kan bli avstängda från sitt arbete utan lön.

Kazakstan: Vaccinering eller veckovis testning blir obligatoriskt för de som arbetar i grupper med fler än 20 personer.

Ryssland: Moskvas kaféer, barer och restauranger får bara servera gäster som kan visa intyg på vaccinering, immunitet eller negativt covid-19-test. Majoriteten av de som arbetar inom tjänstesektorn kommer också att behöva vaccinera sig för att behålla jobbet.

Saudiarabien: Alla som jobbar inom offentlig och privat sektor måste vaccinera sig för att få vistas på arbetsplatsen. Vaccin kommer också att krävas i bland annat skolor och kollektivtrafiken.

Storbritannien: Vaccinering är från och med oktober obligatorisk för samtliga som arbetar på äldreboenden.

Turkmenistan: Covidvaccination blir obligatoriskt för samtliga medborgare över 18 år – i ett land där ledaren Gurbanguly Berdymuchammedov så sent som i december föreslog lakritsrot som botemedel mot viruset.

Ungern: Enligt premiärminister Viktor Orbán blir det obligatoriskt för vårdpersonal i landet att vaccinera sig.

Källa: Reuters, AFP

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons