Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vaccinmål mot Biontech tas upp i tysk domstol

En kvinna i Tyskland hävdar att hon fått biverkningar av covidvaccinet och kräver Biontech på 150 000 euro i skadestånd.
Flera liknande fall ska nu tas upp i landets domstolar.
Tyskland • Publicerad 12 juni 2023
Tyska domstolar ska nu granska fall om påstådda vaccinbiverkningar. Arkivbild.
Tyska domstolar ska nu granska fall om påstådda vaccinbiverkningar. Arkivbild.Foto: Boris Roessler/DPA/AP/TT

Från och med måndagen kommer domstolar i Tyskland att börja granska en rad påståenden om biverkningar efter vaccinationer mot coronaviruset. En domstol i Hamburg blir den första att ta upp ett fall mot det tyska läkemedelsbolaget Biontech, som tillsammans med amerikanska Pfizer, producerade det första mRNA-vaccinet Comirnaty.

Sannolikt inhämta expertråd

Kvinnan bakom stämningen hävdar att hon efter vaccinationen drabbades av "smärta i överkroppen, svullnad av extremiteter, utmattning, trötthet och sömnstörningar" och kräver 150 000 euro (drygt 1,7 miljoner svenska kronor) i skadestånd. Hennes advokat Thomas Ulbrich, som företräder ytterligare 250 personer i liknande fall, uppger att hans klienter "var friska" innan de tog vaccinet.

Annons

En nyckelfråga för domstolarna är huruvida de rapporterade biverkningarna av vaccinet, när det används på rätt sätt, "överstiger den nivå som enligt läkarvetenskapen anses vara försvarlig", det vill säga om effekterna anses tillräckligt allvarliga för att kunna tas i beaktande. För att hantera frågan om orsakssamband behöver domstolarna sannolikt inhämta expertråd.

I ett uttalande till AFP säger Biontech att antalet skadeståndsanspråk är mycket få i jämförelse med antalet vaccindoser som har levererats världen över och att varje anspråk måste bedömas individuellt.

"Inget orsakssamband"

"Berättigade skadeståndsanspråk skulle självklart tillgodoses av Biontech", enligt bolaget som dock tillägger att "inget orsakssamband mellan de hälsoskador som presenterats och vaccination med Comirnaty har bevisats" i de fall som granskats hittills.

Av de 192 miljoner vaccindoser som getts i Tyskland har 338 857 misstänkta fall av biverkningar rapporterats, inklusive 54 879 allvarliga reaktioner, enligt en tysk myndighet för medicinsk tillsyn.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons