unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

V: Regeringen måste få Norge att öppna gränsen

Vänsterpartiet vill att riksdagen uppmanar regeringen att se till att Norge öppnar gränsen för samtliga gränspendlare. I dag tillåter Norge bara dagpendlare.
Regeringen måste få Norge att öppna gränsen för alla arbetspendlare, anser Vänsterpartiet. Arkivbild.
Regeringen måste få Norge att öppna gränsen för alla arbetspendlare, anser Vänsterpartiet. Arkivbild.
Foto: Torstein Bøe/NTB/TT

I ett förslag till utskottsinitiativ i näringsutskottet vill Vänsterpartiet att regeringen även ska få den norska regeringen att snarast kompensera de svenska gränspendlare som drabbats ekonomiskt. Om detta inte går bör regeringen bistå de drabbade ekonomiskt och i efterhand begära kompensation från den norska regeringen.

Den norska regeringen stängde gränsen för svenska gränspendlare helt i slutet av januari. Motivet var att man ville minska smittspridningen. Efter förhandlingar mellan den norska och svenska regeringen öppnades gränsen nyligen för dagpendlare. För veckopendlare som bor i Norge under arbetsveckorna är gränsen fortfarande stängd.

Pendlarna har stått utan lön eftersom de inte kunnat utföra sitt arbete i Norge. De har heller inte varit berättigade till vare sig permitteringsstöd eller arbetslöshetsersättning.