1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Utställning om U 137

Unika ryska sjökort. En rysk uniformsmössa och bandupptagningar mellan U 137 och den ryska marinbasen i Baltijsk från en radioamatör.
Nyheter • Publicerad 29 oktober 2001

Åter till Gåsefjärden - en utställning om U137. Det är ett unikt tidsdokument om de dramatiska dagarna i oktober-november 1981 som nu visas på Marinmuseet i Karlskrona.

På söndagen hölls vernissage med en mängd kända ansikten. Bland dem fanns Vassili Bessedine, kaptenlöjtnant och förste sekond ombord på U 137 när hon gick på grund i Karlskrona skärgård.

- För tio år sedan var det här sjökortet jättehemligt i Ryssland, säger han och pekar på ett detaljerat sjökort som nu hänger på en vägg på museet.

Med ett glas cider i handen minglade närmare ett par hundra gäster omkring på museet på eftermiddagen. I vimlet fanns bland annat rysskännaren, kommendör Emil Svensson, men också kommendör Karl Andersson, som var den förste svensk ombord på U137.

Grundstötningen fick stor uppmärksamhet i hela världen. Fortfarande pågår diskussioner om hur det gick till. Felnavigering eller spioneri? Befälhavartest eller vodkafest? Museet har försökt få fram den sanna bilden av vad som egentligen hände i och kring dramatiken på Gåsefjärden för 20 år sedan.

- Det museet har tagit fram är ett stycke samtidshistoria utan att göra anspråk på hur det egentligen verkligen var. Var och en få dra sin slutsats om hur det var, sa Keith Wijkander, överintendent vid Statens Sjöhistoriska museer när han invigde utställningen.

Lars-Göran Enarsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.