Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Utsläpp från fritidsbåtar sätter spår

Fritidsbåtstrafiken sätter tydliga spår i miljön. Det står nu klart efter att undersökt bottensediment, musslor och ostron i Bohusläns skärgård.
Miljö • Publicerad 1 juni 2022
En ny rapport visar att cancerogena PAH-föroreningar i ytsedimenten är högre där det är mer fritidsbåttrafik än i andra områden. Arkivbild.
En ny rapport visar att cancerogena PAH-föroreningar i ytsedimenten är högre där det är mer fritidsbåttrafik än i andra områden. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I en ny rapport har forskare för första gången undersökt i hur stor omfattning avgaser från fritidsbåttrafiken lagras i havsbotten och vattenlevande organismer. Och resultatet är tydligt: halterna av polyaromatiska kolväten (PAH), som är giftiga och kan bidra till cancer, är fem gånger högre i ytsedimenten i områden som Grebbestad och Tanumstrand, där båttrafiken är tät, jämfört med exempelvis intilliggande Sannäs, som har väsentligt mindre båttrafik.

"Det finns all anledning att fasa ut bensin- och dieseldrivna båtmotorer", säger Kjell Nordberg, professor i marina vetenskaper vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande från Havsmiljöinstitutet, ett samarbete mellan flera stora svenska lärosäten.

Känsliga områden

Annons

Ett av problemen för svensk skärgård är att den är känsligare än andra farvatten då tidvattenströmmarna är svaga. När vattengenomströmningen är låg i innerskärgården ligger föroreningar lättare kvar i sediment, växter och djur.

Men samtidigt finns det stora gemensamma ekonomiska intressen i Bohusläns vatten. Förutom båtturism finns vattenbruk med mussel- och algodlingar som är en ny växande ekonomi. Men finns förutsättningar att samexistera, så länge man inte odlar och skördar i där båttrafiken är som mest intensiv.

"Inte alarmerande"

Kjell Nordberg anser dock att det kan vara bra att tänka på var musselodlingar placeras i framtiden:

"Även om vi inte ser något alarmerande just nu, finns all anledning att mana till försiktighet med bensin- och dieseldrivna båtmotorer. Vi rekommenderar fortsatt arbete med att sänka halterna av PAH:er i havet genom till exempel generella hastighetsbegränsningar och stimulans av elmotorer och segling.", säger han i pressutskicket.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons