Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Utredning: Slutflaggat på kungliga namnsdagar

Flaggdagarna vid kungliga namnsdagar tas bort. Däremot blir valdagen till EU-parlamentet ny flaggdag i Sverige. Det föreslås i en ny parlamentarisk utredning.
Politik • Publicerad 21 september 2021
Kungafamiljen på nationaldagen 2019. Arkivbild.
Kungafamiljen på nationaldagen 2019. Arkivbild.Foto: Karin Törnblom/TT

Den förre försvarsministern, talmannen och försvarsutredaren Björn von Sydow (S) har lett kommittén och på tisdagen lämnades utredningen över till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

– En modern lösning på olika problem.

Annons

Så beskriver Björn von Sydow den utredning som sett över det offentliga belöningssystemet, de allmänna flaggdagarna och anslaget till hovet.

Namnsdagar slopas

I dag har Sverige 18 allmänna flaggdagar (inklusive valdagen som infaller vart fjärde år), varav sex av dem har koppling till vår nuvarande kungafamilj. Men utredningen föreslår att antalet kungliga flaggdagar på sikt ska minskas till två.

– Vi föreslår att flaggdagarna vid namnsdagar tas bort vid nästa tronskifte. Flaggdagar måste ha någon form av folklig förankring och det har inte namnsdagar längre, säger Björn von Sydow.

Dessutom föreslås att flaggdagarna för regentens gemål tas bort. Kungliga flaggdagar ska i framtiden endast vara ämnade åt statschefen, det vill säga kungen, och tronföljaren. Även den här ändringen sker först vid nästa tronskifte.

Däremot tillkommer en allmän flaggdag på valdagen till EU-parlamentet från och med den 1 januari 2023. EU-val infaller vart femte år.

Modernt belöningssystem

Utöver det vill kommittén se en modernisering av det statliga belöningssystemet. Bland annat föreslår man att det ska bli möjligt att dela ut ordnar och medaljer inom det statliga ordensväsendet till både svenska och utländska medborgare. Tidigare har delar av ordensväsendet bara använts till utländska medborgare.

von Sydow lyfter även fram att regeringens utmärkelser ska tas i mer aktivt bruk. Ett sätt att uppnå det är att låta personer från alla samhällsklasser nominera beundransvärda insatser.

– Man kan säga att det här i viss mån är symbolfrågor, men symboler är inte oviktiga, snarare tvärtom, säger Morgan Johansson.

– Det här handlar om vad vi som nation väljer att uppmärksamma som goda gärningar eller ett berömvärt livsverk, och det säger mycket om vårt samhälle och land.

Kungen hann före

Utredningen hade även i uppgift att undersöka huruvida färre ska få del av apanaget, det statliga anslaget till kungafamiljen.

Annons

I det fallet har hovet redan förekommit utredningen genom att göra klart att prins Carl Philips tre barn och prinsessan Madeleines tre barn inte ska ingå i kungahuset formellt sett och därmed inte få del av anslaget.

Kommittén föreslår inga ytterligare åtstramningar på den punkten.

Fakta: Våra flaggdagar

1 januari– Nyårsdagen

28 januari – Konungens namnsdag (försvinner)

12 mars– Kronprinsessans namnsdag (försvinner)

4 april – Påskdagen

30 april – Konungens födelsedag

1 maj – 1 maj

23 maj – Pingstdagen

29 maj – Veterandagen

6 juni – Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag

26 juni – Midsommardagen

14 juli – Kronprinsessans födelsedag

8 augusti – Drottningens namnsdag (försvinner)

Andra söndagen i september, vart fjärde år - Valdagen

24 oktober – FN-dagen

6 november – Gustav Adolfsdagen

10 december – Nobeldagen

23 december – Drottningens födelsedag (försvinner)

25 december – Juldagen

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons