unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Utländska akademiker utbildas till välbefinnandecoacher

16 akademiker med utländsk bakgrund utbildas just nu till välbefinnandecoacher.
På onsdagen hölls en kickoff i Kristianopel för alla kursdeltagarna.
Ibrahim Eizeddin, Kevin Cloninger från Anthropedia foundation och Sally Hussain.
Ibrahim Eizeddin, Kevin Cloninger från Anthropedia foundation och Sally Hussain.
Foto: Johanna Rundgren

Det är tema vinter för tipspromenaden som sitter uppsatt inne på pensionat Stensvik i Kristianopel. Svenska och engelska blandas i huset när kursdeltagarna förflyttar sig mellan rummen.

Utbildningen som precis har satt i gång ges på engelska, men flera av deltagarna kombinerar den med studier i svenska. Kursen för välbefinnandecoacher kommer att pågå under ett år med halvtidsfart.

– Det är många som känner stress i dag. I utbildningen ingår praktiska verktyg för att kunna hantera stress och utmaningar i livet och för att kunna arbeta hälsoförebyggande, säger Kevin Cloninger från stiftelsen Anthropedia foundation i USA, som kommit till Blekinge för att träffa den nya kursen.

Han bodde under uppväxten en period i Umeå, när hans pappa var knuten till det norrländska universitetet.

– Det är vetenskapligt baserade metoder. Vi jobbar med både fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, säger Kevin Cloninger.

De nya kursdeltagarna är den andra kullen välbefinnandecoacher i Blekinge. Den här gången har kursdeltagarna hämtats bland nyanlända akademiker. När de är färdigutbildade är det tänkt att de ska jobba med nyanlända, som står långt från arbetsmarknaden.

Det behövs en akademisk grund för studierna, och intresset har varit stort.

– Vi har haft ett 30-tal sökanden. Uttagningen har vi gjort efter intervjuer, säger Danilo Garcia, chef för Blekinge kompetenscentrum.

Ibrahim Eizeddin från Syrien har bott i Sverige i tre år. Han har studerat sociologi och psykologi, men också jobbat som företagare.

– Det här känns väldigt bra. Jag ser fram emot att få jobba som coach och hjälpa till att hitta styrkor och motivera, säger Ibrahim Eizeddin, som bor i Karlskrona.

Sally Hussain, även hon ursprungligen från Syrien, bor i Karlshamn och har studerat engelska och litteratur. I de nya studierna ingår inte bara att lära in för att lära andra, utan också att själv börja använda verktygen.

– Jag tror att det vi kommer att lära oss på kursen verkligen kan göra skillnad, säger Sally Hussain.

Efter avslutad kurs ska välbefinnandecoacherna kunna sätta i gång att coacha klienter. Framtida arbetsplatser finns inom landstinget och arbetsförmedlingen bland annat.

- För dem blir det ett nytt sätt att använda de kunskaper som de redan har, samtidigt som det också för dem är en väg till arbete och integration, berättar Mia Gustavsson som är projektledare på Blekinge kompetenscentrum.

Projektet drivs med stöd av Europeiska socialfonden och i samarbete med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Karlskrona Integrationscentrum, Litorina Folkhögskola och Studieförbundet Vuxenskolan.