Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

USA kan skicka militär till Haiti

En av de gripna för mordet på Haitis president var en informatör för USA:s narkotikapolis DEA, bekräftar källor inom myndigheten för Reuters.
USA överväger fortfarande att sända soldater till landet, där maktvakuumet riskerar att leda till oro.
Haiti • Publicerad 13 juli 2021
Demonstranter har tänt på däck i Port-au-Prince i Haiti. Bild från måndagen.
Demonstranter har tänt på däck i Port-au-Prince i Haiti. Bild från måndagen.Foto: Matias Delacroix/AP/TT

Tre av de gripna är från USA, med haitisk bakgrund. Tillsammans med 26 colombianer misstänks de ligga bakom mordet på president Jovenel Moïse.

DEA-källan säger att mordet inte hade något med myndigheten att göra. Det är oklart vem av de tre som var informatör.

Annons

Den tredje USA-haitiske mannen greps i söndags. Han pekas av haitiska myndigheter ut som hjärnan bakom dådet.

Framställdes som ledare

Det rör sig om en 63-årig läkare som bor i Florida. I flera videoklipp på Youtube framställer han sig som en potentiell haitisk ledare. Enligt Haitis polischef Léon Charles ska han ha anlänt till Haiti för en månad sedan i en privatjet med en grupp colombianer, som agerat livvakter.

Utredare i USA är inblandade i att försöka ta reda på hur de misstänkta som kom därifrån eventuellt var inblandade i mordet. En källa nära utredningen uppger enligt Reuters att de två först gripna männen ska ha uppgett att de var tolkar åt en colombiansk kommandoenhet som haft en order om gripande – oklart från vem – men när de kom till platsen fann de Moïse död.

Maktvakuum

Haiti stod inför stora politiska, ekonomiska och säkerhetsmässiga problem redan innan mordet på presidenten. Nu har landet dessutom slängts in i förvirring kring vem som egentligen styr landet. Mordet skedde två dagar efter att Moïse utsett Ariel Henry för att ta över premiärministerposten och därmed ersätta Claude Joseph.

Han hann aldrig sväras in, och Joseph förklarade sig som ledare bara timmar efter mordet. Josephs legitimitet har snabbt ifrågasatts. Och en grupp senatorer har utsett senatorn Joseph Lambert till interimspresident.

Haiti har begärt hjälp från USA om att sända soldater till landet för att säkra vissa platser. Hittills har USA svarat avvaktande, men enligt Vita husets talesperson Jen Psaki håller landet fortfarande på att utvärdera begäran.

USA har skickat tjänstemän till landet för att utvärdera situationen. De har träffat de tre personerna som hamnat i centrum av maktvakuumet – Henry, Joseph och Lambert – och uppmanat dem till en öppen och konstruktiv dialog, samt att val ska hållas inom kort.

– Vad som var tydligt är att det saknas klarhet kring det politiska ledarskapets framtid, och det var en påminnelse om hur viktigt det är för Haitis ledare att samlas för att ta fram en enad väg framåt, säger Jen Psaki enligt Miami Herald.

Protester planeras

Oron i landet har spridits sedan mordet och farhågor finns för att våldet ska fortsätta öka. Enligt sociala medier planeras protester i veckan mot Joseph.

Feckenson Cheri, som bor i huvudstaden Port-au-Prince, ser risk att den politiska oron kommer att förvärra situationen för vanliga haitier.

Annons

– Jag vet att de griper personer som de tror dödade presidenten, men jag är inte säker på att de någonsin kommer att lösa fallet. Vad vi behöver är hjälp med att rädda oss från misären omkring oss, säger han till Reuters.

Fakta: Mordet på Moïse

Haitis president Jovenel Moïse mördades natten till onsdag, lokal tid, i förra veckan. Minst 28 personer ska ha varit inblandade i mordet, varav de flesta från Colombia. Uppgifterna om hur många av dessa som gripits eller dödats har varierat från regeringshåll. Någon dag efteråt uppgavs åtta personer vara på fri fot.

De senaste indikationerna tyder på att 18 colombianer gripits och att tre dödats. Dessutom har tre personer från USA med haitisk bakgrund gripits.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons