Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

USA:s sond har plockat Marsgrus

Rymden • Publicerad 3 september 2021
Här syns stenprovet inuti Perseverance titaniumborr.
Här syns stenprovet inuti Perseverance titaniumborr.Foto: NASA/JPL-Caltech/ASU via AP/TT

Farkosten Perseverance har av allt att döma lyckats samla in stenprover på Mars, meddelar USA:s rymdstyrelse Nasa.

Ett första försök i början av augusti misslyckades då den sten som farkosten borrade i smulades sönder. Vid det andra försöket, i onsdags, borrades ett smalt hål i en sten på marken, ungefär lika brett som en penna.

Annons

De första bilderna som skickats tillbaka till jorden visar hur stenmaterial har fastnat i farkostens borrstycke. När de sista bilderna togs var det dock inte lika ljust ute, så det måste tas nya bilder som kan bekräfta fyndet innan processen kan gå vidare.

Perseverance landade på Mars i februari i år, i den stora Jezero-kratern som för länge sedan tros ha utgjort en sjö. Förhoppningen är att stenprover kan ge svar om det funnits liv där någon gång.

Första analyser kan göras ombord på själva farkosten, men Nasa planerar också att åka och hämta prover någon gång nästa årtionde så att de kan studeras närmare på jorden.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons