Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

USA:s omröstning om reformpaket skjuts upp

Nya hinder möter den amerikanske presidenten Joe Bidens enorma reformpaket.
Omröstning om ett socialt reformpaket skjuts upp på obestämd framtid – med förhoppningen om ett ja före novembers slut.
USA • Publicerad 5 november 2021
Joe Biden kanske lyckas baxa igenom sina reformpaket genom representanthuset på fredagen. Arkivbild.
Joe Biden kanske lyckas baxa igenom sina reformpaket genom representanthuset på fredagen. Arkivbild.Foto: Susan Walsh/AP/TT

Representanthusets talman Nancy Pelosi, demokrat liksom Biden, hoppas att en omröstning kan genomföras före storhelgen thanksgiving i slutet av månaden.

Moderata demokrater ifrågasätter bland annat omfattningen på det stora sociala reformpaketet, medan vänsterfalangen vägrar godkänna helheten om inte de sociala reformerna antas.

Vill få klarhet

Annons

– Vi hade hoppats att presentera de båda paketen för omröstning i dag (fredag). Men vissa ledamöter vill få klarhet i hur det sociala reformpaketet ska bekostas – och det respekterar vi, säger Pelosi.

Reformpaketen är hisnande och omfattar totalt cirka 2 800 miljarder dollar.

Den ena delen – det sociala reformpaketet – kallas "Bygga tillbaka bättre" och omfattar 1 750–1 850 miljarder dollar, medan den andra delen på drygt 1 000 miljarder handlar om ett infrastrukturpaket.

Demokraterna – som har majoritet i representanthuset – hade hoppats på att ha drivit igenom omröstningen redan på torsdagen, men var in i det sista oense om detaljer vilket tvingade fram förseningen, enligt amerikanska medier.

Senaten nästa

President Biden och hans stab pressade att få igenom förslagen, som är centrala för hans inrikespolitik.

– Vi måste få igenom de här båda för det amerikanska folket, så som vi sagt, så snart som möjligt. Vi kan inte vänta här. Det amerikanska folket kan inte vänta, sade biträdande pressekreteraren Karine Jean-Pierre, enligt tidningen.

Även om förslaget klubbas av representanthuset så lär det stöta på problem i senaten. Flera senatorer uppger för Politico att det antagligen kommer att krävas en del förändringar innan den eventuellt kan godkännas.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel summa på det så kallade infrastrukturpaketet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons