Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

USA: Ryssland och Nordkorea byter vapen mot mat

Vita huset säger att man har nya bevis för att Ryssland vänder sig till Nordkorea för att få vapen – denna gång i ett avtal som kommer förse Pyongyang med välbehövlig mat och andra varor i utbyte.
Ryssland • Publicerad 31 mars 2023
John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd. Arkivbild.
John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd. Arkivbild.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Enligt Vita huset är Ryssland i desperat behov av vapen samtidigt som landet begränsas av sanktioner och exportkontroller. Därför har landet vänt sig till "skurkstater" för att få hjälp med att fortsätta det 13 månader långa anfallskriget mot Ukraina.

Enligt John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, skulle Ryssland enligt överenskommelsen ta emot runt ett tjugotal sorters vapen och ammunition från Pyongyang.

Annons

– Som vi har uppfattat det försöker Ryssland skicka en delegation till Nordkorea och Ryssland erbjuder Nordkorea mat i utbyte mot ammunition, säger han.

Regeringen i USA har tidigare tagit bort hemligstämpeln på underrättelsematerial för att offentliggöra bevis på att Iran sålt hundratals attackdrönare till Ryssland under sommaren och att Wagnergruppen, ett privat legoknektsbolag som strider på Rysslands sida i kriget, har tagit emot vapen från Nordkorea.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons