unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Amerikanskt flyganfall i Syrien väcker vrede

USA har genomfört ett flyganfall mot anläggningar i östra Syrien, som uppges användas av Iranstödd milis, meddelar försvarshögkvarteret .
Anfallet är det första kända som amerikanska styrkor utfört sedan Joe Biden tillträdde som president.
USA har genomfört flyganfall i Syrien, riktade mot Iranstödd milis.
USA har genomfört flyganfall i Syrien, riktade mot Iranstödd milis.
Foto: Aijaz Rahi/AP/TT

Flyganfallet skedde på order av presidenten, som hämnd för raketattacker som riktats mot amerikanska styrkor i grannlandet Irak, och som Iranstödd milis anklagas för att ligga bakom.

Biden "skickar ett otvetydigt budskap om att han kommer att agera för att skydda amerikaner, och när hot uppstår har han rätten att agera", säger Vita husets pressekreterare Jen Psaki om attacken enligt nyhetsbyrån AFP.

Minst en person i en Iranstödd milisgrupp dödades i flygangreppet, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, som bevakar kriget från Storbritannien. Flera ska ha skadats i attacken och tre lastbilar med ammunition förstördes, skriver AFP.

Väckt reaktioner

Det amerikanska anfallet har väckt starka reaktioner i Syrien och från dess nära allierade Ryssland.

Syriska utrikesdepartementet beskriver i ett uttalande flyganfallet som en "feg aggression". Irans utrikesdepartement kallar det en "illegal aggression". Och även från ryskt håll mullrar det.

– Vi fördömer sådana handlingar kraftfullt och vi understryker att Syriens suveränitet och territoriella integritet måste respekteras, säger Maria Zacharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet, enligt AFP.

Kritiserat stöd

Ryssland gick in militärt i Syrien 2015 till stöd för president Bashar al-Assads regim, något Moskva kritiserats av bland andra FN för.

Frankrike försvarar USA:s agerande. "I ljuset av dessa oacceptabla attacker (mot amerikanska soldater i Irak), som vi har fördömt starkt, står vi upp för våra amerikanska allierade", heter det i ett uttalande från Frankrikes utrikesdepartement som citeras av Reuters.

Sedan kriget bröt ut har miljontals människor i Syrien tvingats lämna sina hem. Många har behövt fly mer än en gång och omkring 400 000 människor har dödats. Otaliga försök att sätta stopp för konflikten har misslyckats.