Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ursula von der Leyen: "Fruktansvärda tider"

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är på besök i Sverige.
EU • Publicerad 7 april 2022
Statsminister Magdalena Andersson (S) och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen höll gemensam pressträff.
Statsminister Magdalena Andersson (S) och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen höll gemensam pressträff.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Besöket ägde egentligen rum för att att uppmärksamma Sveriges del av det gemensamma coronastödet, men presskonferensen kom att mestadels handla om Ukraina och sanktioner mot Ryssland – och om förnybar energi.

– Den ryska invasionen av Ukraina har gjort att det blivit än viktigare att vara oberoende av rysk gas och olja. Vi måste förstärka vår produktion av förnybar energi och vindkraft, sade Magdalena Andersson.

Åker till Kiev

Annons

Ursula von der Leyen inledde med att tala om kriget i Ukraina och EU:s hållning.

– Vi står med Ukrainas folk och stöder dem ekonomiskt och med vapen. EU tar nu hand om fyra miljoner flyktingar som har lämnat sina hem. Ukrainas folk förtjänar vårt stöd. Jag reser till Kiev i morgon, sade hon.

von der Leyen hyllade också Sverige som en föregångare när det gäller att ställa om till förnybar energi.

– Ni är pionjärer på området, berömde hon.

Svensk gasimport

Magdalena Andersson öppnade tidigare på dagen för att se över svensk gasimport, som till en mindre del består av rysk gas via Danmark.

På en fråga till von der Leyen om vad hon tycker om ett eventuellt självständigt svenskt agerande svarade EU-toppen att hon ser en större styrka i en union som agerar gemensamt.

– Bakom sanktionerna finns ett fenomenalt arbete med att kombinera kunskapen hos de olika medlemsländerna, vilket rejält kommer att påverka den ryska ekonomin negativt. Jag ser alltid att vi går framåt tillsammans. Då är kraften bakom sanktionerna större och genomslaget bättre.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons