Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Urfolksexpert dödad – av urfolkets pil

Brasilien • Publicerad 11 september 2020
En motorväg löper genom reservatet Waimiri-Atroari i Amazonas. Arkivbild.Foto: Victor R Caivano

En expert, specialiserad på isolerade urfolk i Amazonas, har skjutits till döds med en pil då han försökte kontakta en isolerad folkgrupp i nordvästra Brasilien, rapporterar G1 och andra medier i Brasilien.

Enligt vittnen besköts 56-årige Rieli Franciscato och hans kolleger när de närmade sig en grupp med fem urinvånare. Franciscato försökte ta skydd men träffades i bröstet.

Annons

– Han skrek, drog ut pilen från sitt bröst, sprang 50 meter och kollapsade – livlös, säger en polis i en inspelning som delats på sociala medier, skriver BBC.

De senaste åren har mycket av skogen kring urfolkens områden förstörts. Konflikterna med jordbrukare och illegala gruvarbetare som vill åt marken har ökat sedan Jair Bolsonaro, som lovat att utveckla Amazonasregionen, blev president, enligt stamledare.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons