1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Uppsala backar från egna vaccinregler

Region Uppsala meddelade under torsdagen att Uppsalabor som haft bekräftad covidsmitta endast skulle vaccineras med en dos, och först sex månader efter positivt test.
Riktlinjerna var Uppsalas egna och inget som bestämts av Folkhälsomyndigheten – men nu backar regionen.
Coronaviruset • Publicerad 9 april 2021
Region Uppsala ändrar sig – det blir inga särskilda vaccinationsregler för personer som haft covid-19. Arkivbild.
Region Uppsala ändrar sig – det blir inga särskilda vaccinationsregler för personer som haft covid-19. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

"Vi har diskuterat frågan med Folkhälsomyndigheten och fått besked om att de inte ställer sig bakom en särskild vaccinationsordning för dem som har haft covid-19 i nuläget, då vinsterna inte är tillräckligt stora. Därför avvaktar vi med att införa detta, utan vaccinerar på som tidigare", säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler i ett pressmeddelande.

Regionen ska alltså fortsätta att vaccinera personer som haft covid-19 med två doser. Vaccinet kommer att ges enligt ordinarie tidsordning och personer som haft covid-19 kommer inte att behöva vänta sex månader efter genomgången infektion på att bli vaccinerade.

Mikael Köhler anser dock fortfarande att den särskilda ordningen är en "klok väg att gå", som det dessutom finns vetenskapligt stöd för, men säger att det även finns ett värde att alla regioner agerar på samma sätt.

"Vi kommer att fortsätta att ha en nära dialog med Folkhälsomyndigheten och planerar för att kunna införa detta i framtiden, så snart det är möjligt", säger Köhler.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.