Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Truss stryker sänkt skatt för de rikaste

Liz Truss backar från ett kontroversiellt skatteförslag i sin nya budget, bekräftar finansminister Kwasi Kwarteng.
"Vi förstår och vi har lyssnat", skriver han på Twitter.
Storbritannien • Publicerad 3 oktober 2022
Premiärminister Liz Truss under Tories kongress i Birmingham.
Premiärminister Liz Truss under Tories kongress i Birmingham.Foto: Stefan Rousseau/AP/TT

Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss har fått en minst sagt tuff start på ledarposten. Efter omfattande kritik drar regeringen nu tillbaka sitt förslag om att sänka marginalskatten för höginkomsttagare.

Detta efter att hon och finansministern i tio dagar försvarat åtgärden.

Annons

"Det är tydligt att avskaffandet av den 45-procentiga skattesatsen har blivit en distraktion från vårt huvudsakliga mål att tackla de utmaningar vårt land står inför", skriver Kwarteng på Twitter, och meddelar därefter att man inte går vidare med förslaget.

– I politiken kommer man inte att få allt rätt 100 procent av gångerna, säger han i LBC Radio efter beskedet, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

"Skapar möjligheter"

Även Liz Truss twittrar om helomvändningen.

"Vårt fokus nu är att bygga en ekonomi med hög tillväxt som finansierar offentliga tjänster i världsklass, höjer lönerna och skapar möjligheter i hela landet."

Bara timmar före beskedet hade Konservativa partiet släppt utdrag ur det tal Kwarteng skulle hålla under måndagen. Där stod det bland annat att han var säker på att skattesänkningen var en bra plan.

Under söndagen – den första dagen på Tories årliga kongress – pressades Truss av BBC om förslaget att sänka marginalskatten för höginkomsttagare till 40 procent från dagens 45 procent. På en direkt fråga om förslaget hade förankrats hos övriga regeringen svarade premiärministern med ett klart och tydligt nej.

– Nej. Det var ett beslut som finansministern fattade, sade Truss.

Dålig förankring

Hon medgav att det viktiga skattesänkningsförslaget och det paket som det ingick i kunde ha förankrats bättre innan det presenterades.

Hon tillträdde premiärministerposten för mindre än en månad efter att ha lovat att omforma landets ekonomi efter en lång tid av låg tillväxt. Det föreslagna stimulanspaketet med de kontroversiella skattesänkningarna, som skulle finansieras med lånade pengar, fick pundet att rasa till en rekordlåg nivå mot USA-dollarn.

Efter Kwartengs besked steg pundet igen.

Låga opinionssiffror

Annons

En opinionsundersökning från Yougov i fredags gav resultatet att 51 procent av britterna anser att Truss borde avgå, och att 54 procent anser att finansminister Kwasi Kwarteng bör göra det. Tidigare i veckan visade opinionsmätningar att stödet för det stora oppositionspartiet Labour ligger på rekordnivåer.

I en intervju med BBC uppger Kwarteng på måndagen att han inte har haft några funderingar på att avgå från finansministerposten, rapporterar nyhetsbyrån AFP, men att 45-procentsförslaget behövde offras.

– Jag är mycket glad att vi har beslutat att inte fortsätta eftersom det dränkte beståndsdelarna i en utmärkt plan, sade han, och nämnde särskilt en populär men kostsam plan för pristak på britternas energiräkningar.

Fakta: Liz Truss

Född 1975.

Ny premiärminister efter att ha varit utrikesminister sedan 2021, dessförinnan jämställdhetsminister.

Populär bland konservativa partimedlemmar i landet. Har utformat sin image efter den tidigare premiärministern Margaret Thatcher.

Som utrikesminister har hon stått i centrum för Storbritanniens stöd till Ukraina och västs sanktioner mot Ryssland.

Är född i Oxford som dotter till en matematikprofessor och en sjuksköterska. Är gift med Hugh O'Leary, med vilken hon har två tonårsdöttrar.

Källa: AP, BBC

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons