Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Undersköterskor väljer timanställning i protest

Undersköterskor på flera håll i Sverige säger upp sig från fasta tjänster till följd av missnöje med schemaläggningen, rapporterar med hänvisning till fackförbundet Kommunal.
Vård • Publicerad 8 oktober 2022
Många undersköterskor säger upp sig och övergår till timanställningar för att få bättre scheman.
Många undersköterskor säger upp sig och övergår till timanställningar för att få bättre scheman.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I stället väljer många att jobba som timanställda för att kunna styra över sin arbetstid.

– Det var på grund av schemat, när kommunen gick in i rätten till heltid så blev det som att man aldrig blev ledig, det kändes som att man alltid var på jobbet. Familjen och hemmet blev lidande, säger undersköterskan Emma Andersson i skånska Tomelilla, till radion.

Annons

Hon valde att bli timanställd efter drygt tio år i äldreomsorgen.

I Norrbotten har man märkt av denna trend runtom i länet.

– Det är åtminstone omkring ett par hundra som har gjort så de senaste tre–fyra månaderna, säger Vanja Nyberg, lokalkontorschef på Kommunal, till radion.

Någon heltäckande sammanställning av hur utbrett fenomenet är finns inte, men enligt Kommunal syns samma mönster på flera platser i landet, om än inte i samma utsträckning som i Norrbotten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons