Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Undantagstillstånd utfärdat i södra Bayern

Ett nytt undantagstillstånd förklarades sent på lördagskvällen i distriktet Berchtesgadener Land, där vattennivåerna stiger. På andra håll i översvämningsdrabbade Tyskland har människor kunnat återvända och inleda det omfattande uppröjningsarbetet.
Tyskland • Publicerad 18 juli 2021
En man bär undan bråte i Bad Münstereifel.
En man bär undan bråte i Bad Münstereifel.Foto: Roberto Pfeil/AP/TT
Höga vattennivåer i Berchtesgaden i Berchtesgadener Land i Bayern, där undantagstillstånd har förklarats till följd av översvämningar och lerskred.
Höga vattennivåer i Berchtesgaden i Berchtesgadener Land i Bayern, där undantagstillstånd har förklarats till följd av översvämningar och lerskred.Foto: Kilian Pfeiffer/AP/TT

Distriktet Berchtesgadener Land i södra Bayern har förklarat undantagstillstånd till följd av översvämningar och lerskred efter omfattande regn, rapporterar Berchtesgadener Anzeiger.

Flera boenden har evakuerats, och två personer ska ha omkommit, men det är inte helt klarlagt om dödsoffren har med översvämningarna att göra.

"Alla måste ut"

Annons

Förbundskansler Angela Merkel förväntas besöka Schuld i Ahrweiler, strax söder om Bonn, under söndagen, en plats som har beskrivits som krigsliknande, enligt BBC.

Där och på andra håll i Tyskland och Belgien börjar det mödosamma arbetet med att rensa bort bråte och ta bort lera i takt med att vattnet börjar sjunka undan.

När floden Ahr svämmade över hade familjen Aker bara någon minut på sig att plocka med sig det viktigaste. Den sexåriga dottern bestämde sig snabbt för att ta med sina rullskridskor, sparkcykel och fiol.

– Det var faktiskt ett paniktillstånd där man säger: alla måste ut, säger Niklas Aker till Deutsche Welle.

Brist på hantverkare

Nu har han och många andra i samhället Sinzig i Ahrweiler kunnat återvända. För hans del är källaren helt förstörd, där ett gammalt piano låg och flöt på sidan.

– I går trodde jag att det skulle ta oss tio år att städa upp, och i dag har vi redan kommit så pass långt att vi snart kan börja riva ur golvet, säger han till tidningen.

Samtidigt så befarar han att arbetet med att återställa allt kommer att bli svårt.

– Redan innan översvämningen var det svårt att hitta hantverkare. Och nu måste minst 50 personer på bara den här gatan behöva samma sorts tjänster, säger Aker till DW.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons