Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ukrainas ekonomi nästan halverad av kriget

Rysslands angrepp gör att Ukrainas ekonomi krymper med 45,1 procent i år, enligt Världsbanken.
Ekonomi • Publicerad 11 april 2022
Förutom det rent mänskliga lidandet är också Ukrainas ekonomi svårt påverkad av kriget. Bilden togs den 10 april.
Förutom det rent mänskliga lidandet är också Ukrainas ekonomi svårt påverkad av kriget. Bilden togs den 10 april.Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Hälften av landets företag är stängda, och varken import eller export fungerar. Dessutom är viktig infrastruktur förstörd.

Samtidigt påverkar omvärldens sanktioner Ryssland. Ekonomin är i djup nedgång, mer än en tiondel av tillväxten är borta, enligt Världsbanken.

Annons

Rysslands krig mot Ukraina har enligt Världsbanken orsakat dubbelt så stor påverkan på ekonomin i Europa och Centralasien som pandemin, slår banken också fast.

Ändå, den allra värsta katastrofen till följd av kriget är den humanitära, enligt Världsbanken. Över fyra miljoner människor har flytt, och många länder har tagit emot väldigt stora flyktingströmmar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons