Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ny attack mot civila i östra Ukraina

Tre civila dog i en robotattack i Donetsk på lördagen.
Attacken är dock bara en föraning om vad som kan vänta om en månad säger ledaren för Ukrainas säkerhets- och försvarsråd.
Ukraina • Publicerad 28 januari 2023
Det bostadsområde i Konstantynivka som attackerades på lördagen.
Det bostadsområde i Konstantynivka som attackerades på lördagen.Foto: Andriy Dubchak/AP/TT

Moskva förbereder sig för en ny offensiv i Ukraina den 24 februari, det vill säga på årsdagen av Rysslands invasion, enligt Ukraina.

– Nu förbereder de sig för maximal aktivitet och de tror att de till årsdagen ska åstadkomma något, säger Oleksij Danilov, ledare för Ukrainas nationella säkerhets- och försvarsråd, till Radio Svoboda och fortsätter:

Annons

– Det är ingen hemlighet att de förbereder en ny våg den 24 februari, som de själva säger.

På lördagen dog minst tre personer i en rysk robotattack mot ett bostadsområde i staden Konstantynivka i Donetsk, uppger guvernören Pavlo Kyrylenko på Telegram.

"Ryssarna besköt ett bostadsområde, skadade fyra bostadshus, ett hotell, garage och personbilar", skriver han och lägger till att polis "noggrant dokumenterar ännu ett brott av de ryska ockupationsstyrkorna".

Ny fas av kriget

Stefano Sannino, toppdiplomat vid EU:s utrikestjänst, säger enligt CNN att kriget gått in i en ny fas då Ryssland enligt honom har bytt taktik och nu riktar in sig på civila och icke-militära mål.

– De senaste utvecklingarna vad gäller att leverera militär materiel speglar bara det nya läget och hur Ryssland har tagit kriget till en ny fas, säger han på en presskonferens i Tokyo.

– De har gått från tanken på en "speciell militär operation" (som Putin kallar kriget) till att se det som ett krig mot Nato och väst.

Ryssland: Ukraina anföll sjukhus

Från Ryssland kommer obekräftade uppgifter om att 14 personer dött och 24 skadats efter att Ukraina anfallit ett sjukhus i Luhansk som främst används för sårade soldater, men även av lokalbor.

"En medveten robotattack mot en medicinsk anläggning som det är känt att civila använder, det är utan tvekan ett allvarligt krigsbrott av Kiev", skriver Rysslands försvarsdepartement i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons