Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stor fångväxling mellan Ukraina och Ryssland

Sammanlagt 144 ukrainska soldater har frigivits i fångväxling med Ryssland, uppger den ukrainska underrättelsetjänsten.
Motsvarande antal ryska soldater har också frigivits, rapporterar den ryska sidan.
Ukraina • Publicerad 29 juni 2022
Rök som stiger från Azovstal i Mariupol i samband med beskjutning. Arkivbild.
Rök som stiger från Azovstal i Mariupol i samband med beskjutning. Arkivbild.Foto: Alexei Alexandrov/AP/TT
Ukrainsk räddningstjänst arbetar med att röja upp det som finns kvar av köpcentrumet i Krementjuk.
Ukrainsk räddningstjänst arbetar med att röja upp det som finns kvar av köpcentrumet i Krementjuk.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

En majoritet av de frigivna ukrainarna är personer som deltog i det ukrainska försvaret av stålverket Azovstal i Mariupol.

"Det här är det största utbytet sedan början av den fullskaliga ryska invasionen. Av de 144 frigivna är 95 personer som försvarade Azovstal", skriver den ukrainska underrättelsetjänsten på meddelandeappen Telegram.

Annons

Enligt Denis Pusjilin, ledare för den ryskstödda separatiströrelsen Folkrepubliken Donetsk (DNR), har även 144 soldater från Ryssland och DNR "förts hem".

Det är oklart var och när bytet ägde rum.

Ryssland och Ukraina har bytt fångar flera gånger sedan det ryska anfallskriget i Ukraina inleddes den 24 februari.

20 saknas efter köpcentrumattack

Samtidigt meddelar ukrainska myndigheter att 20 personer fortfarande saknas efter attacken mot köpcentrumet i Krementjuk.

Minst 20 människor har hittills bekräftats döda efter attacken enligt presidentens stabschef Kyrylo Tymosjenko.

Uppgiften kommer från den den statliga ukrainska nyhetsbyrån Ukrinform.

Det var i måndags som köpcentumet träffades i en rysk robotattack. Enligt Storbritanniens försvarsdepartement kan Ryssland ha träffat fel mål i attacken.

"Det finns en realistisk möjlighet att robotattacken på köpcentrumet i Krementjuk den 27 juni 2022 var menat att träffa ett närliggande infrastrukturmål", skriver det brittiska försvarsdepartementet i sin dagliga uppdatering.

"Fler civila dödsoffer är att vänta"

Departementet skriver vidare att Rysslands dåliga träffsäkerhet med långdistansvapen tidigare resulterat i stora civila skador och att landet troligtvis fortsättningsvis kommer att acceptera omfattande indirekta skador när det finns militära mål i närheten. Ryssland saknar moderna träffsäkra vapen och fler civila dödsoffer är därför att vänta, bedömer britterna.

Ryssland har förnekat Ukrainas anklagelser om att köpcentrumet angreps uppsåtligen. I stället påstår Ryssland att man angrep en vapendepå i närheten, och att köpcentret fattat eld av gnistor, vilket tillbakavisas av Ukraina.

Zelenskyj: Ryssland är en terrorstat

Annons

President Volodymyr Zelenskyj visade i ett tal på sociala medier en övervakningsvideo som uppges föreställa ögonblicket då den ryska roboten i måndags träffade köpcentrumet.

Presidenten vädjade på tisdagskvällen till FN:s säkerhetsråd i New York att Ryssland ska uteslutas ur FN, något som i praktiken är i stort sett omöjligt, då Ryssland som permanent medlem i säkerhetsrådet kan använda sitt veto för att blockera ett sådant försök.

Zelenskyj kallade landet en terrorstat och uppmanade FN att besöka krigsdrabbade Krementjuk.

– Då kan ni se var ryska robotar träffar, sade han till säkerhetsrådet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons